2016. december 11., vasárnap

A kapilászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Aktív elengedés technikája

A buddhászanánál felsorolt izom-feszítéseken és lazításokon túl azokat is alkalmazni kell a kapilászana esetében, melyek az egylábas előrehajlításra vonatkoznak. A törzset előredöntjük és ráfektetjük a bal lára. Így a gerinc kiegyenesítése némileg könnyebbé válik, illetve a két comb között is kisebb a szög, tehát a combhajlítók kevésbé feszülnek, és jobban bele tudunk lazulni az egész pózba.

Rávezető változatok

A kapilászana végrehajtásához a buddhászana a legjobb előkészítő póz. Természetesen a buddhászanánál felsorolt összes egy-láb-a-nyak-mögött póz gyakorlása szintén hasznos lehet. Valójában azt mondanám, hogy a póz végrehajtásának nehézségi foka a törzs és a nyújtott láb közötti szög arányában változik. Vagyis a kapilászana némileg könnyebben végrehajtható, mint a buddhászana, ha viszont hátradöntjük a törzset, akkor a nehézségi fokozat növekszik.

Haladó változat

A póz haladó változatának tekinthető például a hátradöntött törzzsel végzett buddhászana, de a harmadik sorozatból megismert egyéb pozíciókkal kis próbát tehetünk, vagyis álló előrehajlításban, illetve teljesen felegyenesedve is megpróbálhatjuk végrehajtani a karkulcsolást.

Egészségügyi hatások

Helyreállítja a nemzőszervek hormonális egyensúlyát
Elősegíti az idegrendszer harmonizálását
Oldja a múlt életekből származó karmikus kötöttségeket
Kedvező hatással van légúti allergiák, asztma, cukorbetegség, fejfájás, migrén és menopauzális tünetek esetén
Kedvező hatással van a visszerekre, mivel erősen elszorítja a vérkeringést a lábunkban
Elősegíti az ingerültség és aggodalmaskodás kezelését
Növeli a csípő és a láb ízületeinek hajlékonyságát
Erősíti és mobilizálja a gerincet
Növeli a vér hemoglobin-szintjét
Vérszegénység és remegő végtagos esetén is hasznos
Elősegíti a méreganyagoktól való megszabadulást
Javítja a légzést és az emésztést

Ellenjavallatok: Ülőideg-gyulladás, isiász, csípőproblémák, alhasi vagy lágyéksérv, gerincsérv, a gerincfeszítő vagy a combhajlító izmok gyulladása, térdproblémák, magas vérnyomás, terhesség, menstruáció.

Nincsenek megjegyzések: