2016. december 5., hétfő

A csakrák - előadássorozat

Az év vége közeledtével igyekszem rendszerezni a dolgaimat, és amennyire időm engedi, behozni az elmaradt hiányosságokat. Az egyik ilyen hiányosság az eddigi évek során rögzített hangfájlok közreadása a blogom "Letöltések" oldalán. Amióta elköltöztettem a fájlokat a régi szerverről, nem volt még időm frissíteni a linkeket, az elmúlt két évben felgyülemlett hanganyagokról nem is beszélve. Így hát most ez fokozatosan megtörténik, első körben az eddig elhangzott előadásokat tudjátok meghallgatni mp3 formátumban, beleértve az idei, a hét csakráról szóló előadássorozatot, melyek feltöltését már sokan számon kérték tőlem.

Aki részt vett az előadásokon az Atma Centerben, az tudja, hogy januárban kezdtük a múládhára-csakrával, majd az év során fölfelé haladtunk, egészen a koronacsakráig, melyre a decemberi záró előadáson került sor. Az előadások során főleg az egyes csakrák pszichológiai szerepkörét, analógiás rendszerét emeltük ki, körbejárva azokat az életfeladatokat, melyeket az egyes csakrák felébresztésével együtt végre kell hajtanunk. Az elhangzott információk persze messze nem tekinthetők teljes körűnek, és talán egyszer, ha lesz hozzá ihletem, mág jobban beleásom magamat a témába. Addig is a két vége felől kell, hogy megközelítsem ezt a tudásanyagot: a tantrikus csakra-tan és a modern pszichológiai kutatások szempontjából. Mindkét téren sok tanulnivalóm van még, és talán majd az évek során jobban összeáll az egész egy rendszerré. Arról nem is beszélve, hogy egy téma elméleti megismerése még csak az első lépés, mely a tudás gyakorlatba ültetéséhez vezet. Tehát az is egy érdekes kérdés lesz, hogy a jóga-rendszer klasszikus gyakorlatai, vagyis az ászanák, kriják, pránájáma és a meditáció miként rezonálnak az elménkben zajló pszichológiai folyamatokkal, ha szabad így kifejezni. 

Az ászana-gyakorlás terén két irányba igyekszem összegezni az eddigi tapasztalataimat: a funkcionális jóga területén, mely kifejezetten az egészségmegőrzés és az ember testi képességeinek helyreállítására, fejlesztésére koncentrál, valamint majd a csakrapszichológia területével is érdekes lesz a párhuzam. Ez még sok évnyi tanulást és kísérletezést fog igényelni, de hát van időm! Addig is hallgassátok meg az idén elhangzott előadásokat, hátha pattan egy-két szikra a ti fejetekben is! Nem arra kell várni, hogy valaki egy kész rendszert tegyen le az ember elé, és a szájába rágjon mindent, hanem a saját utunkon, a saját belső inspirációnkat követve kell haladni. A formális, külső rendszerek sok általánosítást tartalmaznak, hiszen mindenki más, és egyéni pszichofizikai sajátosságokkal rendelkezik. A tipizálás sokban segíthet, de mindig a saját fejünkkel kell gondolkodni, és nem mástól várni a megoldást. Íme a linklista:

2016.01.23. Mihez kezdjünk a félelmeinkkel? (Múládhára csakra előadás)
2016.02.27. Mihez kezdjünk a szexualitásunkkal? (Szvádhisthána csakra előadás)
2016.03.26. Hatalmi játszmák (Manipúra csakra előadás)
2016.04.30. A szív forradalma (Anáhata csakra előadás)
2016.10.01. A kommunikációtól az önmegismerésig (Visuddhi csakra előadás)
2016.11.19. A belső látás ébredése (Ágjá csakra előadás)
2016.12.03. Magasabb tudatosság és a koronacsakra (Szahaszrára csakra előadás)

Nincsenek megjegyzések: