2016. december 24., szombat

Karna és a Pándavák

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Harc Dzsarászandhával

Karna segített Durjódhanának feleségül vennie Kalinga hercegnőjét, Bhánumatít. Durjódhana elrabolta Bhánumatí hercegnőt a szvajamvara (vőlegény-választási) ceremóniájáról egy szekérben, Karna pedig megküzdött a többi jelölttel. Karna számos legendás uralkodót legyőzött, például Sisupála, Dzsarászandha, Bhysmaka, Vakra, Kapótaróman, Níla, Rukmí, Sringa, Asóka, Satadhanwan stb. A megszégyenült Dzsarászandha, Mágadha királya később kihívta Kasrnát egy párbajra. Karna és Dzsarászandha folyamatosan harcolt különböző fegyverekkel, míg végül Karna úgy győzte le Dzsarászandhát, hogy ketté akarta tépni birkózás közben, ami az egyetlen módja volt Dzsarászandha megölésének. Dzsarászandha elismerte vereségét és így Karan meghaygta az életét. Dzsarászandha Máliní városát adományozta Karnának elismerése jeléül. Dzsarászandha feletti győzelme világhíressé tette Karnát. Később, amikor Máliní trónjára lépett, Karna fogadalmat tett, hogy ha bárki bármilyen kéréssel megközelíti, miközben a Napistent imádja, az nem fog üres kézzel távozni.

Ellenségesség a Pándavákkal

Nagybátyja, Sakuni tanácsára hallgatva, Durjódhana kiszelt egy csalárd tervet, mellyel megölhetik a Pándavákat, és látszólag sikerrel járt. Egy könnyen éghető házban látta vendégül a Pándavákat, majd az éjszaka közepén felgyújtatta a házat, de a Pándaváknak sikerült elmenekülniük egy földalatti járaton keresztül. A tervezés és a végrehajtás során Karna megpróbálta meggyőzni a barátját, hogy ne tegyék ezt, mert becsülettel akarta legyőzni a Pándavákat a csatatéren.


Bár Karna monogám volt, azaz csak egy felesége volt, kérőként lépett fel Draupadí szvajamvara ceremóniáján, hogy megnyerje őt Durjódhanának. A többi jelölttel ellentétben könnyedén fel tudta emelni és felajzani a hatalmas íjat, de Draupadí megtagadta a részvételét, „szúta-putrának” (cseléd fiának) nevezve őt. Az összegyűlt királyok és vendégek elkezdték sértegetni Karnát alacsony születése miatt, egyedül Durjódhana támogatta Karnát, azzal érvelve, hogy a nagy szentek, filozófusok és harcosok származásának nincs jelentősége. Ők naggyá lesznek, és nem nagynak születnek. Miután megmenekültek Varnavatból, a Pándavák is jelen voltak a szvajamvarán, bráhmanáknak álcázva, A többi herceg kudarcát követően Ardzsuna lépett az arénába, és elnyerte Draupadí kezét, mivel sikeresen eltalálta a célpontot. Az összegyűlt királyok felháborodtak, mondván, hogy egy bráhmana alkalmatlan férjnek, megragadták a fegyvereiket, és rátámadtak az álruhás Ardzsunára. Ardzsuna megvívott az összegyűlt királyokkal, és mindenkit könnyedén legyőzött. Karna is részt vett az ütközetben, hogy megvédje a barátját, Durjódhanát. Hatalmas csata alakult ki Karna és Ardzsuna között, de Ardzsuna felismerte Karnát és a két hatalmas harcos megütközött. A csata olyan intenzív volt, hogy nyilak felhője takarta el a napot. Mivel egyik harcos sem tudott felülkerekedni a másikon, elővették a mennyei fegyvereiket. Az ütközet döntetlenre állt, amikor Karna hírt kapott arról, hogy kilencéves fia, Szudámá haldokol. Karna dicsőítette a bráhmana harci képességeit és Dróna, valamint Bhísma képességeihez hasonlította. Mivel Karna nem akart bráhmanagyilkos lenni, feladta a küzdelmet, és odasietett a fiához, aki a közönség sorai között volt. Később kiderült, hogy Szudámát egy nyíl találta el, melyet a bráhmana harcos lőtt ki, amikor korábban a többi királlyal harcolt. Szudámá az apja karjai között halt meg. Amikor később kiderült, hogy a bráhmana harcos igazából Ardzsuna volt, Karna ellenséges rivalizációja a Pándavákkal szemben még erőteljesebb lett, és megfogadta, hogy megöli Ardzsunát és a családját.

Nincsenek megjegyzések: