2017. augusztus 31., csütörtök

Meditáció a Kali-júgában

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Szvadharma

A hivatásbeli csoportunkat a szvadharma határozza meg. A szvadharma az egyéni szent kötelességünk, amiért itt vagyunk, amivel hozzájárulunk a világhoz. Minden emberi lénynek saját szvadharmája van, Isten egyéni módon fejezi ki magát rajta keresztül. Mindenki a maga módján tesz hozzá az isteni kreativitásnak ehhez a hatalmas műalkotásához, ami a világ. Senki más nem mondhatja meg nekünk, hogy mi a szvadharmánk. Csakis saját magunk tapasztalhatjuk meg és találhatjuk meg azt a szívünkben. A legközvetlenebb módja, hogy megtaláljuk, a lelki gyakorlaton, például a meditáción keresztül történhet.

Júga

Végül vizsgáljuk meg, hogyan viszonyul a gyakorlási idő a világkorszakokhoz. A néyg világkorszak (Szatja, Trétá, Dvápara és Kali) közül a negyedikben és egyben utolsóban vagyunk. Korábban már részleteztem a világkorszak és az elme típusa közötti összefüggést („Ashtanga-jóga – gyakorlat és filozófia”, 133. old.). Az első korszak, a Szatja-júga idején az elménk még a niródha (felfüggesztett) állapot felé húzott, ami manapság a jóga végső céljává vált. Az átlagember számára ekkor nem volt szükség meditációra. A második és harmadik korszakban azonban a meditáció a spirituális gyakorlat lényeges része volt. Ezekben a korszakokban az uralkodó elmetípus (az ékágra a Trétá korszakban és a viksipta a Dvápara korszakban) egyaránt alkalmas a meditációra, bár csökkenő mértékben. Manapság, ahogy el is várnánk a Kali-júgában, az átlagember elméje a múdha (megszállottság) állapota felé tendál. Ez azt jelenti, hogy a mai korban sokkal jobban azonosítjuk magunkat a testünkkel és a pénztárcánkkal, mint a Védák idején. Ez azt is megmagyarázza, hogy miért rajongunk mértéktelenül a celebek, sportcsillagok, előadóművészek és egyéb szenzációk iránt.

A testtel való erős azonosítás miatt sokkal kevesebb emberrel találkozunk, aki a magasabb ágakat gyakorolja, de ez ne zavarjon meg. Ez inkább inspiráljon és dolgozzunk megháromszorozott lelkesedéssel! A jó hír ugyanis az, hogy az idő minőségének gyorsulása (és az entrópia) miatt, ahogy a történelem a nagy rendező felé rohan a befejezéshez, a spirituális gyakorlatokkal töltött idő manapság sokkal hatékonyabb, mint a korábbi korokban. Olvashatunk történeteket ősi bölcsekről, akik a gyakorlás bizonyos formáit több, mint tízezer évig végezték. Azért kellett ilyen hosszú ideig dolgozniuk, mert akkoriban az idő sokkal lassabban telt, és bármilyen változás sokkal lassabban következett be. Alapvetően ez azt jelenti, hogy manapság sokkal pörgősebb az idő, mondhatjuk, hogy össze van sűrűsödve. Hallhatjuk az emberektől, hogy egyre gyorsabban történnek a dolgok manapság, és a világ is gyorsabban változik. Ez nem csak szubjektív tapasztalat: az idő minősége gyorsul a Kali-júgában. Csak nézzük meg, hogy mennyi csodálatos találmány született az elmúlt száz év alatt! Előtte 350 évig tartott, míg ugyanennyi találmányt feltaláltunk, azelőtt pedig majdnem ezer évig. Az idő egyre jobban gyorsul. Ez eleinte nehezebbé teszi a meditáció gyakorlását, mert olyan sok a zavaró tényező, de ha egyszer túljutunk a kezdeti nehézségeken, és kikapcsoltuk a számítógépet meg a kézi kütyüket, a Kali-júgában remekül lehet gyakorolni."


Nincsenek megjegyzések: