2017. augusztus 5., szombat

Az uttána parighászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Rávezető változatok

Az oldalra hajlító pózok viszonylag ritkák az Ashtanga-jógában, és általában az ászana-gyakorlásban is. Az első sorozatban gyakorolhatjuk a dzsánusírsászana D-t, ami inkább gerinccsavaró póz, mint oldalra hajlítás. A második sorozatban szerepel a parighászana (reteszpóz), megy azonban szintén gerinccsavaró gyakorlat, bár vitathatatlanul rokonságban áll az uttánaparighászanával. A parighászana végrehajtása esetén a csípő pozíciójának van fontos szerepe. Ha a csípőnk merőlegesen helyezkedik el a kinyújtott lábra, akkor a gerinccsavarás lesz hangsúlyos, ha pedig hátrébb visszük, és a két csípő, valamint a kinyújtott láb közötti szög több, mint 90 fok, akkor az oldalra hajlítást tudjuk hangsúlyozni. A képen látható változatot is gyakorolhatjuk, melyben a behajlított láb nem dzsánusírsászana vagy vírászana pozícióban van, mint az előző két póznál, hanem marícsjászana pozícióban.

További oldalra hajító gyakorlatok: Álló félhold-póz (ardhacsandrászana), melyben a karok magastartásban vannak és az egész törzset döntjük az egyik irányba, míg a csípőt az ellentétes irányba visszük. A másik a hátrahajló harcos-póz, melyben szintén vírabhadrászana B pozícióban végzünk egy oldalra hajlítást. Az uttána-parighászana gyakorlásában hangsúlyozhatjuk az oldalra hajlítást, vagy a gerinccsavarást is. Ha z oldalra hajlítást szeretnénk előtérbe helyezni, akkor spicceljünk a lábfejünkkel, és a talpunkat, sarkunkat, valamint a két csípőt tartsuk teljesen egy vonalon. Az oldalra hajlításnál az egész törzzsel maradjunk e vonal fölött, akkor is, ha a felül lévő kezünkkel esetlen nem érjük el a kinyújtott lábunkat.

Ha a gerinccsavarást szeretnénk hangsúlyozni, akkor pipáltassuk a lábfejet, és fordítsuk az egész lábunkat csípőből felfelé. A kinyújtott láb felőli csípőnket egy kicsit hátrébb engedhetjük a fent említett vonalon kívülre, viszont a kezeinkkel kapaszkodjunk bele a lábfejünkbe és teljesen forgassuk ki a felsőtestet. A leggyakoribb hiba a végrehajtásnál az szokott lenni, amikor a törzs lefelé fordul. Így az oldalsó rész nyújtása nem lesz megfelelő.

Haladó változat: Megkísérelhetjük a parighászana végrehajtását úgy is, hogy csak az egyik térdünkön egyensúlyozunk, és a másik lábunkat felemeljük a levegőbe, mint a napóra-póznál. Utána a szokásos kifordított törzspozícióban megkapaszkodunk a függőlegesen felfelé nyújtott láb lábfejében. Ehhez nagyon nyitott csípő és a hanumánászana végrehajtásának képessége is szükséges.

Egészségügyi hatások

Könnyíti és energizálja a törsz oldalsó részét
Lehetővé teszi a légzés háromdimenzióssá válását
Nyújtja a bordaközti izmokat
Csökkenti a légzőszervi panaszokat, például asztma, nétha, influenza, hörghurut
Nyugtatja az idegrendszert
Megtisztítja a keringési rendszert
Táplálja a hasi szerveket, javítja az emésztést
Leföldeli a testet és relaxálja az elmét
Nyújtja a combhajlító izmokat, a vádlit és a combközelítő izmokat
Elősegíti a törzs nyújtását, megnyitja a mellkast és a vállakat


Ellenjavallatok: Térdsérülések, csípőproblémák, nyaki gerinc panaszai.

Nincsenek megjegyzések: