2017. augusztus 2., szerda

A jóga nyolc váratlan hatása

Idén szeptemberben indul következő 6 in 1 jógaoktatói képzésünk, melyre már most sokan jelentkeztek. Ti is becsatlakozhattok még, ha szeretnétek, a tanfolyam leírását és a jelentkezési űrlapot itt találjátok: http://atmacenter.hu/jogaoktato-kepzes/200-oras-jogaoktatoi-kepzes-6-in-1/

A tanfolyami vizsga részét képezi nálunk egy kis házidolgozat elkészítése is, a jógával kapcsolatos szabadon választott témában. Egyik végzett hallgatónk, Daróczi Mirandella szakdolgozatából szeretnék idézni az alábbiakban, mert nagyon szépen összefoglalja a jóga gyakorlásának szerteágazó hatásait. 

"A mindennapi életemmé vált a jóga. Igaz minden, amit leírnak a nagy könyvben, cikkekben a jóga hatásairól, de az más, amikor a saját testeden, belsődben tapasztalod a változás örömeit. Felsorolási szinten említést teszek pár hatásról amik nagy átalakulást váltottak ki bennem.

  1. Pihenés-ellazulás: Nem igazán szerepelt az én szótáramban. A szüleim és a barátaim is látták, hogy sosem pihentem, mindig kellett valamit ténykednem. Valamikor még most is nehéz, de már könnyebb az út. Még betegen is bementem az iskolába, a táncórákra, mert nem bírtam itthon feküdni. Nem hagytam meg magamnak azt a pihenést, amire a testemnek szüksége volt. A jóga által megtanultam lecsendesedni, elmélyülni magamban. Jobban tudok befele figyelni, ezáltal a megérzéseimre is jobban figyelek. Megengedem magamnak a pihenést és a megnyugvást, mert tudom, a testem jelez. 
  2. Gondolatok: Abba az ember típusba tartoztam, aki ha elképzel valamit és nem úgy lett, ahogy akarta, akkor idegessé és frusztrálttá vált. Mióta jógázom, teljesen átalakultam, olyan spontán lettem, hogy csak na. Azt nem gondoltam volna, hogy valaha elérem ezt a szintet. Hagyom, hogy sodródjak és hagyom megtörténni a dolgokat. Követem a szívem és átengedem a fentieknek a vezetést, hiszen Ők azok, akik tudják, mi a jó nekem. 
  3. Testátalakulás: Számomra fontos, hogy nem csak a testemen belül, de még kívül is jól érezzem magam. Úgy gondolom, sokan küzdenek ezzel a problémával. Nekem már nagyon régóta adódtak gondok a külsőmmel, a súlyfelesleggel. Gimnáziumban kezdődtek a problémák, akkor már nézegettem mi az, ami nem tetszik magamon. Kipróbáltam a konditeremtől kezdve a body arton át sok féle típusú mozgást és azt kell, mondjam egyik sem úgy hatott, ahogy én azt vártam. Azt nehezen láttam be, hogy mindenkinek más a genetikája, a test felépítése. Azt is látnom kellett, hogy valakire ez hat valakire a másik fajta mozgás. A jógában vettem észre, hogy azt a nőies formát alakítja, amely az én formám. Egy szóval farag, a Te saját alkatodra. 
  4. Étkezés: Mindig oda figyeltem a tudatos táplálkozásra, ebben nem volt hiány. Kezdetben a súlyom miatt, utána éreztem, hogy méreg a cukor. Gimnáziumban kezdődött ez a nagy odafigyelés. Diétás étrend, utána paleo és most a vega étrend. Mikor elkezdtem jógázni még ettem húst, többen is megvetően néztek rám, de úgy gondolom, hogy ne kényszerítsen rám senki semmit, amit nem akarok. Egyik nap, pont az Atmás jóga képzés után éreztem, hogy nem esik jól a hús, utána, ha rá néztem is furcsa volt. Az után még ettem egyet kettőt, de nem esett jól. Ennek az eredménye az lett, hogy január óta egyáltalán nem eszem húst. A legnagyobb boldogsággal tölt el, hogy védem az állatokat. Felszabadultabbnak és könnyebbnek érzem a testem minden egyes részét. Azóta láthatóan fogytam, többen is megjegyezték és magamon is látom az átalakulást. 
  5. Betegség: Észrevettem, hogy az immunrendszerem is megerősödött a jóga által. Mintha a bacikat és az egyéb kórokozókat lepattintaná a testem, mert érzik az energiát a sejtjeimben. 
  6. Energikusság: A korán kelés egyáltalán nem okoz gondot, ébresztő előtt kipattan a szemem és már kelek is ki az ágyból. Lefekvésnél sokszor nem érzem az álmosságot, mert tele vagyok energiával. Ritka esetben ez megfordul egy hosszú nap után, amikor már alig várom az elalvást. 
  7. Hát fájás: Eleinte gondolkoztam azon, hogy miért van annyi gerinc jóga, ettől a fajta mozgástól hogyan lehetne jobb az ember háta, hiszen annyi mozdulat van a csavarásoktól kezdve a vinyászáig. Magamon tapasztalva éreztem, hogy eleinte nagyon fájt a hátam, mikor astangát kezdtem rendszeresen gyakorolni. Igen ám, de rájöttem a forrás okára, a csaturangát helytelenül végeztem. Miután észrevettem a hibát és javítottam rajta, a hátfájásnak nyoma se volt. Ami még nagyon sokat hozzá segített, az az Agni és a Detox jóga gyakorlása volt. 
  8. Önmagam elfogadása: Kiskoromtól kezdve az elfogadással küzdöttem, hogy szeretem-e magam eléggé. A jóga megtanított erre is a belső összhanggal együtt."

Nincsenek megjegyzések: