2017. augusztus 29., kedd

A társadalmi rendek

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Varna

A varna a foglalkozást jelenti. Régebben kasztot is jelentett, de a védikus időkben a kasztok nem örökletesek voltak, hanem az alapján határozták meg egy ember kasztját, hogy miképpen akarta szolgálni Istent és az emberiséget. A jelenleg Indiában létező kasztrendszer ennek az ősi rendnek a torz mása. A munkánktól is függ, hogy mennyit kell gyakorolnunk. Ha spirituális tevékenységet végzünk (akiket a Védák bráhmanáknak neveznek), például jógaoktatók vagyunk, akkor többet kell gyakorolnunk, mint más munkát végzőknek. Valamilyen mértékben el is kell érnünk azt, amit oktatunk, vagy legalábbis őszintén törekednünk kell rá. A bráhmanáknak a szattva irányítása alatt kellene lenniük, és a szattva (bölcsesség és lelki intelligencia) növelése érdekében több gyakorlásra van szükségünk, mint más foglalkozásúaknak.

A következő kaszt, vagy hivatás-csoport a ksatriják. A régi időkben ők alkották a nemességet, de manapság inkább politikusoknak és adminisztrátoroknak hívnánk őket. A ksatrijákat a radzsasz irányítja némi szattva-befolyással. Erős késztetést éreznek az irányításra és az adminisztrációra (a radzsasz ugyanabból a tőből fakad, mint a rádzsa - „király” szó), de az uralkodásukat a bölcsességnek és az intelligenciának kellene vezérelnie; máskülönben nem sok hasznot hoznak az általános népességnek. Egy társadalom káoszba fullad, ha az irányítók nem végeznek valamilyen jellegű spirituális gyakorlatokat, mert akkor az intelligenciájuk mindig ködös marad. Politikusként és adminisztrátorként jelentős mennyiségű spirituális gyakorlatot kell végeznünk, hogy az irányításunk alatt állók élvezhessék a bölcs döntéseink hasznát.

A harmadik kaszt vagy hivatás-csoport a vaisják, a kereskedők és üzletemberek. Rájuk az jellemző, hogy dominánsan a tamasz hatása alatt állnak, ami a vagyonszerzésre irányuló vágyhoz vezet. De ebben a tamaszban is kell lennie egy bizonyos mennyiségű szattvának, hogy az üzleti döntéseiket a bölcsesség befolyásolja, és ne a mohóság. Mivel a vaisják jelentős szerepet játszanak a társadalom jólétében, az üzletembereknek is kell spirituális gyakorlatokat végezniük, mivel a vagyon és a hatalom mindig felelősséget ró a vállukra. A pránájáma különösen elősegíti az üzleti döntéseink helyes meghozatalát, mivel fejleszti azt a képességet, hogy az adott feladathoz a megfelelő agyféltekét használjuk.

Az utolsó csoportot súdrának nevezik, ami azokra utal, akik csak fizetségért dolgoznak, és utána azt élvezetre költik. A régi időkben nem várták el tőlük, hogy sokat gyakoroljanak. Az egyenlőség hívei azonban azt mondanák, hogy mindenkinek meg kell kapnia a gyakorlás eredményét, mivel ez mindenkit képessé tesz az adásra. Ezt a nézetet osztja Vaszistha bölcs is, aki azt mondja, hogy a jóga az összes varna és ásrama közös kötelessége (Vaszistha szamhitá 1.31)"

Nincsenek megjegyzések: