2017. augusztus 13., vasárnap

Baddha rádzsakapótászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Baddha-rádzsakapótászana (kötött királyi galambpóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A hátrahajlító blokk következő póza a baddha rádzsakapótászana, vagyis kötött királyi galambpóz. A póz tulajdonképpen a második sorozat laghu-vadzsrászanájának elfordított változata, ahol nem a lábszárak, hanem a combok simulnak a talajra. A rádzsakapótászana kulcseleme a fej és a talpak összeérintése. Az ékapáda-rádzsakapótászanában ezt az egyik lábunkkal tesszük meg, a rádzsakapótászanában pedig mindkettővel.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre jöjjünk előre deszkapózba a lefelé néző kutyapózból, majd kilégzésre ereszkedjünk le csaturanga-dandászanába és feküdjünk hasra.
Astau: Belégzésre hajlítsuk be a térdeinket, a lábfejeket a magasba emelve, majd hajlítsuk hátra a törzset, miközben a tenyereinkkel minél közelebb támaszkodunk a csípők mellett. Amikor a fejünkkel elértük a talpainkat, akkor fogjuk meg mindkét térdünk külső oldalát, és végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Nava: Kilégzésre ereszkedjünk vissza csaturanga-dandászanába.
Dasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Ékádasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Aktív elengedés technikája

A póz végrehajtásához elegendően mély hátrahajlításra van szükség, hogy a súlypontunk a csípő mögé kerüljön. Ez általában nem fog megvalósulni abban az esetben, ha a fejünk még nem ér oda a talpunkhoz. Amikor a kezeinkkel megfogjuk a térdeinket, akkor némileg ellazíthatjuk a gerincfeszítő izmokat, és kiegyenlíthetjük az izommunkát a testünk elülső és hátulsó oldalán. Minél hajlékonyabbak vagyunk, annál kevesebb izomtónusra van szükség a póz megtartásához.

Nincsenek megjegyzések: