2017. augusztus 28., hétfő

A dósák és az elme minőségei 1. rész

A jógatáborban felmerült az a kérdés, hogy a különböző testtípussal rendelkező emberek különböző módon vagy mértékben tudnak-e boldogok lenni, illetve hogy mindez hogyan befolyásolja a meditációjukat.

Nos, ez egy fontos kérdés, és nem árt tisztázni egy-két dolgot. Az ájurvéda tudománya szerint a testünkben három biológiai elv funkcionál: váta (éter és levegő keveréke, hideg, száraz, könnyű); pitta (víz és tűz keveréke, meleg, olajos, könnyű) és kapha (föld és víz keveréke, nedves, nehéz és hideg). Ezek a biológiai elemek vagy erők mindenkinek a testében jelen vannak, mivel létfontosságú szerepet töltenek be. Viszont minden embernél más és más a dósák születéskori aránya, vannak, akiknél a három közül egy dominál, míg a másik kettő kisebb mértékben van jelen. Vannak akiknél két dósa dominál, a harmadik pedig elnyomott. És nagyon ritkán előfordul, hogy már születéskor egyforma a három dósa aránya.

Nézzük azonban meg az egyszerűség kedvéért az egydósás típusokat! Tudni kell, hogy a dósák születéskori egyéni arányt prakritinek nevezzük, az ettől való, eltérést pedig vikritinek, mely betegségeket okozhat. A cél a prakriti helyreállítása, és nem valamelyik dósa elnyomása, vagy az egyenlő arány elérése. Tehát mi jellemző az egyes dósák dominanciájával rendelkező emberekre? Mivel a dósák nem csak a fizikai test működését, hanem az idegrendszer és az elme működését is befolyásolják, érdemes megismerni mindhármat. 

Váta: vékony testalkatú, pörgős, feszült idegzetű, sokat beszél, türelmetlen, nem tud sokáig koncentrálni egy dologra, felszínes lehet. Az ilyen embereknél semmi sem tart sokáig, így a meditatív állapot, a felfüggesztett elme sem tud sokáig megmaradni. A boldogság is egy elmeállapot, de ezt sem tudják sokáig fenntartani, könnyen kibillennek belőle és mérgesek, frusztráltak vagy szomorúak lesznek akár egy kis dolog miatt is. A levegő könnyű és mozgó elem, ezért rájuk különösen jellemző lehet a nyugtalan, csapongó elme.

Pitta: Hirtelen természetű, lobbanékony, fanatizmusra hajlamos, és ha valamibe belelovalja magát, akkor hajlandó elmenni a végsőkig. Viszont gyakran nem kitartó és változékony a lelkesedése, ellobbanhat, mint a tűz lágja. Erőteljes stimulusokkal kell táplálni, a leginkább hajlamos a szélsőségekre. A pitta alkatú ember erős erkölcsi érzékkel rendelkezhet, és tudja a helyes irányt, de nem mindig következetes és eltökélt, hogy végig is menjen az úton. Akkor képes meditálni, ha közben is erőteljes stimulusoknak teszi ki az elméjét, akár látvány, illatok, színek, stb. formájában, akár a belső utazásai során. A boldogságérzet nála is változékony, és erős érzelmei vannak, melyek állandóan váltogatják egymást. Hajlamos a ragaszkodásra, és mindent azonnal akar.

Kapha: Nehézkes, túlsúlyos testalkatú ember, alapvetően biztonságra törekszik. A lustaság is jellemző lehet rá, ugyanakkor hűséges és kitartó, bár általában nem halad gyorsan. Nála az akaraterő hiánya lehet probléma a meditációban, de ha alapos motivációja van, akkor lassan-de biztosan haladni tud a cél felé. Talán a kaphák tudják a legjobban fenntartani a tartós boldogságérzetet, de ezt gyakran kompromisszumok árán teszik, és megelégszenek azzal, ami van, nem szőnek nagyravágyó terveket. 

A következő cikkben arról fogunk beszélni, hogy az elme három minősége hogyan függhet össze az ájurvédikus testalkatokkal. 

Nincsenek megjegyzések: