2017. augusztus 19., szombat

A baddha rádzsakapótászana gyakorlása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Rávezető változatok

A baddha-rádzsakapótászana gyakorlásához a hátrahajlítás teljes tartományában fejlődnünk kell: a vállakat, a felső gerincszakaszt, a derekunkat és a csípőhorpaszt is nyitni kell. Ehhez az alábbi hátrahajlító gyakorlatok lesznek a segítségünkre: úrdhva-dhanurászana (hídpóz), bhudzsangászana (kobrapóz), viparíta-salabhászana (sáskapóz), dhanurászana (íjpóz), pádángustha-dhanurászana (íjpóz lábujjfogással), vriscsikászana (skorpió póz), valamint a második sorozat térdelő hátrahajlító pózai (ustrászana, laghuvadzsrászana és kapótászana). A rádzsakapótászana (vagy púrna-bhudzsangászana) az a gyakorlat, mely végrehajtásában a leginkább közel áll a baddha-rádzsakapótászanához. Ha ebben a pózban nem érjük el a talpainkat a fejünkkel, akkor addig kell gyakorolni, az összes hátrahajlító pózzal együtt, amíg el nem érjük.

A skorpió pózban tehetünk lábsúlyokat a bokánkra, és kitarthatjuk hosszabb ideig. Ez egyszerre fogja erősíteni a törzs izmait, és növelni a hátrahajlításunk mértékét is, anélkül, hogy túlhúznánk valamelyik ízületet. Amennyiben külső segítséggel erőltetjük a póz végrehajtását, könnyen meghúzhatjuk a derekunkat, ha a többi ízületi szegmens még nem eléggé nyitott.

Egy másik rávezető gyakorlat, amit külső segítséggel végezhetünk, a kobrapóz magasba emelt kezekkel. Ha sikerül annyira hátrahajolnunk, hogy egyensúlyban maradunk ebben a pózban, akkor nagy eséllyel a baddha-rádzsakapótászana is sikerülni fog.

Egészségügyi hatások

Csökkenti a stresszt, szorongást és depressziót
Nyújtja és erősíti a gerincet, mellkast és a hasfalat
Fejleszti a hajlékonyságot
Erősíti a combot
Javítja a vérkeringést és az emésztést
Hajlékonyabbá teszi a gerincet
Javítja a testtartást
Tonizálja a végtagokat és a kismedencei szerveket.

Ellenjavallatok: A gerinc sérülései, migrén, terhesség, magas vérnyomás

Nincsenek megjegyzések: