2017. augusztus 3., csütörtök

A csakrák és az őselemek

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Múládhára csakra (farokcsonti): föld elem – szilárdság
Szvádhisthána csakra (keresztcsonti): vízelem – folyékonyság
Manipúra csakra (ágyéki): tűzelem – plazmaállapot
Anáhata csakra (mellkasi): levegő elem – gáz állapot
Visuddha csakra (torok): éter elem – űr állapot
Ágjá csakra (homlok): elme -intelligencia

Az ágjá csakrához nem tartozik elem, mivel az alső csakrák képviselik mind az öt elemet. Az ágjá csakra viszont az elme képviselője, és az intelligencia az elme legmagasabb kifejeződése, a tiszta szattva-guna. Éppen ezért itt a tiszta intelligencián meditálunk.

Ahhoz hogy az eddig bemutatott összes feladatot végre tudjuk hajtani, a légzésünket hosszú távon körülbelül 72 másodperces ciklusokra kell lelassítani. Ha ennél sokkal gyorsabban lélegzünk, az elménk megzavarodik, elfárad vagy feszültté válik attól, hogy ennyi mindent kell egyszerre csinálnia. Ha azonban sikerül ennyire lelassítani a légzésünket, az elménk egyre koncentráltabb lesz. Csak akkor lépjünk erre a szintre, ha nem tapasztalunk semmilyen negatív tünetet, például felforrósodó testet, bezártságérzetet, szívfájdalmat, légszomjat vagy szorongást. Érdemes megjegyezni, hogy ha ilyen mélyre megyünk a meditáció gyakorlásában, akkor érdemes párhuzamosan fenntartani egy komoly ászana, krijá és pránájáma-gyakorlást is. Bár ez a meditáció minden szintjére igaz, egyre fontosabbá válik, ahogy mélyebbre hatolunk a jóga-meditációban.

12d Gyakorlat: Ejtsük ki mindegyik bídzsáksarát hétszer és adjuk hozzá a jantra alakját


Miután megszoktuk mindegyik mantra kimondását hatszor és összefüggően látjuk, vagy emlékezni tudunk az elemekre és az állapotaikra mindegyik csakra esetében, ideje hozzátenni mindegyik elem jantrájának alakját. Ehhez még egyszer növeljük a mantrák számát csakránként, ez alkalommal hétre. Ne siessünk, mert lassan már nagyon komoly gyakorlási szintre jutunk. Ha mindegyik bídzsáksarát hétszer mondjuk ki, nagyjából másodpercenként egy ismétléses ritmusban, A belégzés és kilégzés hossza 42 másodperces lesz, ami légzésciklusonként 84 másodperc. Ez megegyezik a számos jógaírásban, például a Gheranda-szamhitában említett kanistha számolással. A kanistha azt jelenti, hogy 12 másodperces a belégzés, 48 másodperces a belső kumbhaka, maid 24 másodperces a kilégzés. A ciklus hossza itt is 84 másodperc, bár a pránájáma légzés közben."

Nincsenek megjegyzések: