2017. augusztus 25., péntek

A mantra ereje

Tegnapelőtt a gyógyító hangrezgésekről esett szó, melyeket különböző hangszerekkel hozunk létre. A legkézenfekvőbb hangszer azonban az emberi hang, mellyel szintén gyógyító hangokat tudunk létrehozni. A dallamok vagy különböző nyelveken írt szövegek énekléséhez képest azonban van egy még erősebb potenciájú módja az emberi hang alkalmazásának, ez pedig a szanszkrit mantrák éneklése.

A Védák szanszkrit nyelven íródtak, illetve a hagyomány szerint Mahávisnu, a Nagy Teremtő Istenség pórusaiból áradtak ki a védikus himnuszok, az univerzumokkal együtt. A védikus hangvibráció, és annak nyelve, a szanszkrit tehát az univerzum kezdete óta létezik, és a szanszrkit mantrák és védikus himnuszok mindazt az információt és energiát tartalmazzák kódolt formában, mely szükséges az unvirzum teremtéséhez, fenntartásához és megsemmisítéséhez, valamint az univerzumban testet öltő lelkel megvilágosodásához. 

A szanszkrit tehát az istenek nyelve, és ha nem is mindegy, hogy éppen mit éneklünk szanszkrit nyleven, a különböző istenségek neveit tartalmazó mantrákkal, imákkal általában jól járunk. Még abban az esetben is éreztetik hatásukat, ha nem értjük pontosan a szavak jelentését, ez a jelentés ugyanis sokkal mélyebb és multidimenzionálisabb, mint amit bármelyik másik nyelven ki tudnánk fejezni. 

A szanszkrit mantrák éneklésének tudományába és művészetébe remek bepillantást nyerhetünk, ha meghallgatjuk Deva Premal és Miten 21+1 napos mantra utazás című CD-jét, és megismerjük, kipróbáljuk az ott felsorolt szanszkrit mantrákat, megfigyelve, milyen hatással vannak a tudatunkra és az életünkre. A mantrák ismételgetése tulajdonképpen egy meditációs gyakorlat, mely megváltoztatja az elménk minőségét, és eltörli a negatív karmánkat. Azonban ez is csak akkor működik igazán, ha rendszeresen gyakoroljuk. Nem mellesleg Deva Premal és Miten Budapesten is fog koncertezni, méghozzá október 7-én, a Jégpalotában. 

Nincsenek megjegyzések: