2017. augusztus 8., kedd

Az elemek jantra-szimbólumai

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Bár a kanistha kifejezés „kezdőt” jelent, ez itt egy relatív fogalom. Kezdőnek számíthat egy olyan gyakorló számára, aki az egész életét a komoly jóga-gyakorlásnak szentelte, és akik közül sokan aszkétikus életet élnek. Bárki, aki eléri azt a légzéshosszat, komoly jóginak számít, még az ókori mérce szerint is. Összehasonlításképpen: a középszintű (madhjama) számolás 112 másodperces légzésciklust takar, míg a haladó 140 másodpercet. Ne próbálkozzunk ezekkel a légzéshosszakkal, ha a gyakorlásunk többi aspektusa nem áll összhangban a meditációs gyakorlatunkkal. Komolyan kell gyakorolni a fordított pózokat, pránájámákat és a krijákat, hogy egyáltalán ennek a számolásnak a közelébe kerülhessünk. A jóga-szövegek szerint az ilyen intenzív gyakorláshoz tiszta vegetáriánus étrend szükséges, valamint a negatív gondolatoktól és érzelmektől való tartózkodás. A jógi életében mindennek a mértékletesség és az ésszerűség határain belül kell mozognia. A sorrend most a következő lesz:

LAM-LAM-LAM-LAM-LAM-LAM-LAM
VAM-VAM-VAM-VAM-VAM-VAM-VAM
RAM-RAM-RAM-RAM-RAM-RAM-RAM
JAM-JAM-JAM-JAM-JAM-JAM-JAM
HAM-HAM-HAM-HAM-HAM-HAM-HAM
ÓM-ÓM-ÓM-ÓM-ÓM-ÓM-ÓM

felfelé menet, és a fordítottja lefelé menet.

A pluszban nyert időt használjuk arra, hogy az egyes csakrákban a hozzájuk tartozó elem jantrájának formáján meditálunk:

Múládhára csakra (farokcsonti): föld elem – jantra - négyzet
Szvádhisthána csakra (keresztcsonti): vízelem – jantra – a hátán fekvő félhold
Manipúra csakra (ágyéki): tűzelem – jantra – csúcsával lefelé mutató háromszög
Anáhata csakra (mellkasi): levegő elem – jantra - hatszög
Visuddha csakra (torok): éter elem – jantra - kör
Ágjá csakra (homlok): elme – jantra – csúcsával lefelé mutató háromszög

Például, amikor a képzeletünkben belépünk a múládhára csakrába, akkor hétszer kimondjuk a LAM mantrát. Miközben ezt tesszük, vizualizáljuk a csakrát a gátnál, négy cinóberszínű szirommal, és a négyzet által képviselt föld elem szilárdságára gondolunk. Ekkor még csak fekete-fehérben képzeljük el a négyzetet. A színekkel később fogunk foglalkozni. Belégzés közben tehát felfelé haladva végigmegyünk a csakrákon, minden egyes tő-mantrát hétszer ejtve ki, és felidézzük a meditáció összes aspektusát, melyeket ezidáig beintegráltunk."

Nincsenek megjegyzések: