2017. augusztus 20., vasárnap

Uttána salabhászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Uttána salabhászana A, B (kiemelt sáskapóz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A hátrahajlító sorozat következő eleme a sáskapóz továbbfejlesztett változata, melyben a karokat nem nyújtjuk ki hátra a törzs alá, hanem könyökben behajlítjuk, és a tenyereinket megtámasztjuk a vállaink alatt. Ennek következtében a könyökök a levegőbe kerülnek, és a mellkas megemelkedik, csak az állunk és a tenyereink érnek le a talajra. A törzs függőlegesebb helyzetbe kerül, mint a viparíta salabhászanában.

Vinyásza számolás

Szapta: Belégzésre ugorjuk kézenállásba lefelé néző kutyapózból.
Astau: Kilégzésre hajlítsuk be a karjainkat és engedjük le az állunkat a talajra. Hajlítsuk a felső gerincszakaszt és nyújtsuk a lábainkat fölfelé, hogy megmaradjon az egyensúly. Ha a nyakunk és a felső gerinc nagyon hajlékony, akkor lehet, hogy a mellkasunk is leér a talajra. Végezzünk el öt mély légzést a pózban (uttána vriscsikászana A)
Nava: Kilégzésre hajlítsuk be a térdeinket, és érintsük a talpainkat a fejtetőnkhöz, vagy közelítsük hozzá. Végezzünk el öt mély légzést a pózban (uttána vriscsikászana B).
Dasa: Belégzésre emeljük ki magunkat kézenállásba.
Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Aktív elengedés technikája

A pózba bevezető és a kivezető vinyásza meglehetősen nehéz, kontrollált leengedést igényel. Amikor beengedtük magunkat a pózba, a törzsnek feszesnek kell maradnia, különben elveszítjük az egyensúlyunkat. A nyak és a felső gerincszakasz hátrahajlik, de a nyakunk elülső részét feszesen kell tartanunk, hogy a testünk súlyát meg tudjuk tartani. A leengedésnél a súlypont hátrébb tolódik, ezért a törzset jobban vissza kell feszíteni hátrahajlításba. A B pozíció kivitelezésénél tudunk a legjobban ellazulni, mivel itt a hátrahajlítás ívét maximizáljuk, és a gravitáció tartja meg a súlypontunkat. Mindkét póz kitartásánál vigyázni kell, hogy ne feszítsük hátra túlzottan erősen a nyakunkat, mert könnyen begörcsölhet a csuklyásizmunk. A kivezető vinyászánál a talajon nyugvó tenyereinkre kell hozni az összes testsúlyt, és ki kell emelnünk magunkat. A kiemelésnél a súlypont előbbre jön, és a törzset ki kell egyenesíteni.


Nincsenek megjegyzések: