2017. augusztus 1., kedd

A bídzsáksarák számának növelése

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"Amikor vizualizáljuk a csakrákat és kiejtjük a mantrákat, ezt mindig kísérjük múla bandhával (gátzár), dzsíva bandhával (nyelvzár), bhrúmadhja dristivel (felfelé nézéssel) vagy annak haladó változatával, a sambháví múdrával (az Istennő pecsétje), megfelelő kézpozícióval, például az ákása múdrával (az űr pecsétje) vagy gjána múdrával (a tudás pecsétje) és az általunk kedvelt ülőhelyzettel, például sziddhászanával vagy padmászanával.

Megjegyzés

A 12b gyakorlat befejezése után kihagyhatjuk az itt következő lépéseket és áttérhetünk a 3. részre. Szabadidőnkben kipróbálhatjuk a 14. és 15. fejezetben leírt gyakorlatokat és utána visszatérhetünk és hozzátehetjük a 12c-vel kezdődő gyakorlatokat. Ezt akkor tegyük meg, ha odaadó beállítottságúak vagyunk és őszintén vágyakozunk Isten után. Ha inkább intellektuális vagy fizikai beállítottságúak vagyunk, akkor végezzük el az ebben a fejezetben található további gyakorlatokat, és csak utána lépjünk tovább. A gyakorlatok végrehajtásának pontos sorrendje nincs kőbe vésve, hanem hozzáigazítható az egyéni szükségleteinkhez. Az alapszabály azonban az, hogy csak akkor adhatunk hozzá újabb elemeket a meditációnkhoz, ha megfelelően megnyújtottuk a légzésünket, hogy az is beleférjen.

12c gyakorlat: mondjuk ki mindegyik bídzsáksarát hatszor, és adjuk hozzá az elemeket (mahábhútákat)

Miután megszoktuk az egyes mantrák kimondását ötször, és egybefüggően látjuk a csakrák színeit és szirmait a meditáció közben, itt az ideje, hogy hozzátegyük az egyes csakrákhoz kapcsolódó elemeket. Ennek érdekében újra növelni fogjuk a mantrák számát csakránként, ez alkalommal hatszor ismételjük. A sorrend tehát a következő lesz:

LAM-LAM-LAM-LAM-LAM-LAM
VAM-VAM-VAM-VAM-VAM-VAM
RAM-RAM-RAM-RAM-RAM-RAM
JAM-JAM-JAM-JAM-JAM-JAM
HAM-HAM-HAM-HAM-HAM-HAM
ÓM-ÓM-ÓM-ÓM-ÓM-ÓM

felfelé menet, és

ÓM-ÓM-ÓM-ÓM-ÓM-ÓM
HAM-HAM-HAM-HAM-HAM-HAM
JAM-JAM-JAM-JAM-JAM-JAM
RAM-RAM-RAM-RAM-RAM-RAM
VAM-VAM-VAM-VAM-VAM-VAM
LAM-LAM-LAM-LAM-LAM-LAM

lefelé menet.

Nincsenek megjegyzések: