2017. augusztus 15., kedd

A bhakti-jóga jelentősége

Újabb részlet Gregor Maehle Meditáció-könyvéből:

"A rádzsa-jóga elmélyítése, vagy továbblépés a bhakti-jógához

Ezt a módszert a végtelenségig lehet fejleszteni, amíg el nem érjük a kévala kumbhakát (a spontán légzésvisszatartást, ami a pránájáma célja). Minden egyes hozzáadott réteg réteg lehetővé teszi, hogy még mélyebben elsajátítsuk a dháranát (koncentrációt), a jóga hatodik ágát. Hozzátehetjük az egyes csakrákhoz kapcsolódó érzéktárgyat (tanmátrát) a múládhárától a visuddháig (ezek az illat, íz, látvány, tapintás és hang), valamint az elme, mint az öt érzéket egyesítő mező az ágjá csakra esetében. Utána hozzátehetjük az egyes szirmokhoz rendelt szanszkrit betűket is.

Azonban, az a meditáció, amit idáig leírtunk, elegendő, vagy talán még sok is lesz a legtöbb ember számára, és a meditáció mentális oldalának növelése helyett jobb az odaadó oldalt növelni, ami azt jelenti, hogy áttérünk a bhakti-jógára, vagyis az Istenen történő meditációra. Bár még sokkal több részletbe is belemehetnénk és számos réteget tehetnénk hozzá az elme fegyelmezéséhez, fontos, hogy innen a spirituális és misztikus szintre lépjünk. Mint ahogyan a jóga fizikai aspektusa, a hatha-jóga is ész nélküli testépítéshez vezethet, ha nem vezet el a rádzsa-jóga mentális dimenziójához; úgy a rádzsa-jóga is az elme szívtelen fejlesztéséhez vezethet, ha nem torkollik bele a bhakti-jógába, a jóga misztikus és spirituális dimenziójába. Másfelől viszont, a hatha- és rádzsa-jóga általi előkészítés nélkül nem könnyű elérni a bhakti csúcsára. Így a jóga e három dimenziója egy szerves egészet alkot, és egyiket sem kell kigúnyolni, ha a másik kettővel összefüggésben gyakoroljuk.

Amikor azt javaslom, hogy kezdjük el a bhakti-jóga beintegrálását a gyakorlásunkba, nem azt akarom mondani, hogy a rádzsa-jóga magasabb fokozatai nem fontosak. Ennek az ellenkezője igaz, ezek rendkívül fontosak. Azonban, mielőtt belefogunk ezek gyakorlásába, fontos, hogy legyen élményünk Istenről, hogy utána teljes bizalommal a szolgálatának tudjuk szentelni magunkat. Ugyanis, ha a szívében nincs odaadás, még a rádzsa-jógít vagy jóginít is megkísérthetik a sötét erők. Mielőtt belefognánk a rádzsa-jóga magasabb aspektusaiba, fontos, hogy nagy vágyat ébresszünk a szívünkben a mindenki javáért történő cselekvésre.

Patandzsalí így magyarázza el a rádzsa-jóga vezérelvét: „Amikor az elme hullámai elcsendesednek, az elme hűen visszatükrözni látszik bármilyen tárgyat, ami felé fordul, mint egy tiszta kristály, legyen az az érzékelés tárgya, az érzékelés folyamata, vagy maga az érzékelő. Ezt az állapotot azonosságnak (szamápattinak) nevezik” (Jóga-szútra 1.41). Ebben a szútrában Patandzsalí egy drágakőhöz, vagy csiszolt kristályhoz hasonlítja a képzett elmét. Ha egy teljesen átlátszó kristályt egy tárgyra helyezzük, csak a tárgy fog megjelenni a kristályban, és maga a kristály alig, vagy egyáltalán nem lesz látható. Maga a kristály csak nagyítóként fog működni, és felerősíti a tárgy tulajdonságait."

Nincsenek megjegyzések: