2018. augusztus 21., kedd

Az ászana és a vinyásza

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"jógászana és a pránájáma kétféle típusú: szamantraka és amantraka. Csak a Védák tanulmányozására feljogosított jelöltek gyakorolhatják a szamantraka jógát. Az amantraka típusút mindenki gyakorolhatja. Minden ászana esetében 3-tól 48-ig terjedővinyászavan. Egyik sem áll kevesebb, mint 3 vinyászából.

(A szamantraka a mantrával együtt végzett pránájámát ás ászana-gyakorlást jelenti, vagyis a gyakorló hangosan vagy mentálisan kiejt egy mantrát az adott jógapóz felvételekor vagy a légzőgyakorlat egyes fázisai közben. Mivel egyes mantrák csak a Védák tanulmányozásába beavatott papok (bráhmanák) részére voltak engedélyezettek az előző korokban, az amantrika (mantrák kiejtése nélküli) gyakorlás az, ami mindenki számára nyitott. A mai korszakban viszont ezek a tilalmak fel vannak oldva, vagyis nincs olyan mantra, amely bárki számára tiltott lenne, legfeljebb a teljes potenciálját nem tudja megtapasztalni az, aki nem szerezte meg a megfelelő képesítést a gyakorlása, életmódja és a mestertől kapott beavatás által. 

A vinyászák azokat a mozdulatokat jelölik, melyeket az alapállásból kiindulva végrehajt a gyakorló, hogy elérje a megadott pózhoz tartozó testhelyzetet. A klasszikus vinyásza krama rendszerben (melyből az Ashtanga vinyásza jóga sorozatai is kialakultak) minden pózt szamaszthitiből, azaz álló alapállásból kezdenek, és oda térnek vissza. Például egy uttánászana (előrehajlítás) esetében az első vinyásza a terpesz felvétele, a második maga az előrehajlítás, a harmadik pedig az alapállásba való visszatérés. Bonyolultabb és kétoldalas pózok esetében előfordulhat a magasabb vinyásza-szám is, akár 48-ig is elmehet. A vinyászákhoz kapcsolódó mozdulatokat mindig a kilégzéssel és belégzéssel összehangolva hajtjuk végre). 

Amikor az ászanát gyakoroljuk, a testbe belélegzett levegő és a kilégzés egyforma kell, hogy legyen. Ezen felül, az ászanát vinyászákkal együtt kizárólag az orrunkon keresztül lélegezve gyakoroljuk. 

(Az ászana-gyakorlás közben végzett általános légzésmintát uddzsájí (győzedelmes) légzésnek nevezzük. Ennek jellemzője, hogy nincs légzésszünet, és a belégzés/kilégzés időtartama azonos. Ideális esetben ezt is igyekszünk nyújtani legalább 5-6 másodperc hosszúra, vagyis ebben az esetben egy perc alatt 5-5 légzésciklust hajtunk végre. Ilyen légzéstempóban öt légzésnyi időtartam egyperces, tíz légzésnyi időtartam kétperces ászana-kitartásnak felel meg. A ki- és belégzéseket nem szabad a szánkon keresztül végezni. Az orron keresztül végzett légzés nyugtató, pulzus-csökkentő és kiegyensúlyozó hatással bír.)

Mint ahogyan a zene sruti és laja nélkül nem fog örömöt okozni, a vinyásza krama nélkül végzett ászana-gyakorlás sem fogja előidézni a jó egészséget. Ha ez így van, akkor ennek összefüggésében mit mondhatnánk a hosszú életről és az erőről?"

Nincsenek megjegyzések: