2018. augusztus 5., vasárnap

A hatodik sorozat ászana-kategóriái

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

A hatodik sorozat ászanái kategóriákra bontva

Az előző sorozatokban is megvizsgáltuk az ászanák négy kategóriáját, vagyis az élettelen objektumokat képviselő pózokat (tamasz), az állatokat képviselő pózokat (radzsasz), emberi lényeket képviselő pózok (tamaszradzsasz és szattva) és az isteni lényeket képviselő pózokat (szattva). A következőkben áttekintjük, hogy a hatodik sorozat pózai közül melyek képviselik az egyes kategóriákat.

Élettelen objektumokat képviselő pózok: tírjang-mukhóttánászana (előrehajlítás arccal felfelé); csakrabandhászana (kötött kerék-póz); ékapáda csakrabandhászana (egylábas kötött kerék-póz); sírsapádászana (talp a fejen-póz); ganda-bhérundászana (arc-összenyomó póz); úrdhva praszárita pádászana (kézenállás oldalterpeszben); tírjang-mukhótthita trikónászana (háromszögtartás fejjel lefelé); ékapáda sírsa-jógadandászana (láb a fej mögött jógikus botpózban); szupta kandászana (fekvő hónalj-nyomó póz); ardha-csakrászana (félkör-póz);jógapíthászana (A jóga székhelye); baddha haszta sírsászanamukta haszta sírsászana; parvatászana (hegytető-póz); savászana (hullapóz).

Állatokat képviselő pózok:bhudzsangászana (kobrapóz);pungu majúrászana (sebzett páva-póz).

Emberi lényeket képviselő pózok: gherandászana (Gheranda bölcs póza).

A fentiekből látható, hogy az ötödik sorozatban ismét az élettelen tárgyakat szimbolizáló pózok (tamasz) kerülnek túlsúlyba, java részük a különböző testrészekre vonatkozik. Ide soroltuk a növények nevét tartalmazó pózokat és a geometriai tárgyak vagy elvont fogalmat nevét viselő pózokat is. Az állatokat képviselő (radzsaszikus) pózok közül csak a kobra és az egykezes pávapóz (sebzett lábú páva) képviselteti magát, az emberi pózok közül pedig Gheranda Muni, a Gheranda Szamhitá szerzőjének póza található meg négy változatban. Egyes források szerint a ganda bhérundászana neve egy mítikus, kétfejű madárra utal.

A hatodik sorozat strukturális felépítése

A következőkben a hatodik sorozat ászanáinak sorrendjét fogjuk megvizsgálni. 

1. előkészítő rész: bhudzsangászana (kobrapóz)
2. fő rész:mély hátrahajlítások fordított testhelyzetben (tírjang-mukhóttánászana, csakrabandhászana, ékapáda csakrabandhászana, sírsapádászana).
3. összekötő rész:kartámasz (pungu majúrászana)
4. fő rész:mély hátrahajlítások hason (gherandászana, ganda-bhérundászana)
5. fő rész:kézenállások terpeszben (úrdhva praszárita pódóttánászana, tírjang mukhótthita trikónászana).
6. fő rész:láb-a-hónaljban pózok (ékapáda sírsa-jógadandászana, szupta kandászana)
7. összekötő rész: (ardha-csakrászanajógapíthászana).
8. fő rész:fejenállások (baddha-haszta és mukta-haszta sírsászana).
9. levezető rész: parvatászana, savászana.

Nincsenek megjegyzések: