2018. augusztus 16., csütörtök

A tradicionális út

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"2.4 Fontos megfigyelések

Az ősidőktől kezdve, a Véda adhjájanam végzése közben a Védák aksaráinak (szótagjainak) kiejtése során a szvárák (az udatta (magas), anudatta (mély) és szvarita (középső) hangok) kiejtését be kell tartani és nem szabad hibázni; a zenében a sruti (az oktáv hangjainak felosztása), a lajam (időmérték), a thritam és anuthritam (valószínűleg teljes és töredék ütemek) szabályait követik; A pratjátmaha (négysoros versek vagy slókák) esetében a cshandasz (versmérték), játi (ütemezés) és paraszam (szótagszám) szabályai le vannak fektetve és követve; a mantra upászanában (mantrákkal végzett imádatban) az anga nyásza (a mantra elhelyezése a testrészeken), kara nyásza (a mantra elhelyezése a kéz ujjain), saríra nyásza (a test felszentelése), kalá nyásza (a test díszítése tilaka jelekkel), mátrika nyásza (szótagok felfestése), dzsíva nyásza (a lélek felszentelése), tattva nyásza (a testet alkotó elemek megtisztítása) elveit megértik és megtapasztalják. Hasonlóképpen, a jógászana, a pránájáma és a múdrák végzése során az ősidők óta továbbadott vinyászákat kell követni. 

Manapság azonban, sok helyen a jógábhjásza nagy gyakorlói figyelmen kívül hagyják a vinyásza kramát és csak mozognak, hajlonganak, rázzák a karjaikat és a lábaikat és azt mondják, hogy az ászana abhjászát gyakorolják. Ezt nem csak a jógábhjászában, hanem a véda adhjájanamban és a mantra upászanábanis történik - az emberek figyelmen kívül hagyják a szabályokat és szégyenszemre úgy gyakorolják a jógát, mintha a világi tevékenységük része volna. Ha ez a viselkedés fennáll egy darabig, akkor még a Védák is romba lesznek döntve. 

Mindenki tudja, hogy ha bármit anélkül végzünk, hogy követnénk az előírt szabályokat, nem lesz semmilyen haszna. Ha tudjuk, hogy ez így van, akkor szükséges-e ezt újra hangsúlyozni a jógábhjásza, a véda adhjájanam és a mantra upászana hagyományai esetében, melyek a legtöbb hasznot eredményezik? Egyes emberek, akik szahavásza dósában (törvénytelen együttélésben) élnek és csak a világi haszon érdekli őket, azt mondják, hogy nem látják értelmét a szanátana dharma vagy a karma-jógakövetésének. Megvannak az okai, hogy miért mondják ezt. Szeretnék röviden említeni egy-két pontot ezzel kapcsolatban. 

1. Nem követik az olyan szabályokat, mint a vinyásza.
2. A gurujuk nem tanítja meg nekik, hogyan használják a tapasztalatában lévő titkokat és technikákat.
3. A gurujuk nem tanította meg őket helyesen a gyakorlás helyére és idejére, valamint a gyakorló számára megfelelő étrendre, italokra és szokásokra. 

Minekutána sok ember ilyen módon tanítja a jógábhjászát, sokan elhagyják a jóga ösvényét, mondván, hogy nem látják ajógábhjásza eredményeit, és különböző betegségek csapdájába esnek. Nem megfelelően edzik a testüket, és fölöslegesen költik a pénzüket. Ahelyett, hogy helyesen követnék a rendszert, irányt tévesztenek és szükségtelen törekvésekre vesztegetik az idejüket, és elkezdik azt mondani, hogy a mostani idő nem megfelelő a szanátana dharmához és karmához. Mások, annak érdekében, hogy elrejtsék a hibákat és gonosztetteket, amiket végrehajtottak, azt hajtogatják, hogy a jógábhjásza végzésétől megbolondulhat az ember, és így szándékosan félrevezetnek nemes lelkű embereket. E szörnyű helyzet ellenére, egyes fiatal férfiak és nők összegyűjtenek néhány jóga-szöveget innen-onnan, és lelkesen elkezdik a gyakorlást a helyes vagy helytelen módon. Ezen emberek előtt Isten kétség nélkül fel fogja fedni a jóga titkait. A modern kor a fiataloké. Bárcsak a jóga istene jó egészséggel, hosszú élettel és testi erővel áldaná meg őket! A gurum által javasolt utat követve írom most le a jóga titkait."

Nincsenek megjegyzések: