2018. augusztus 26., vasárnap

Csakrabandhászana


Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Csakrabandhászana (kötött kerékpóz)
Drsiti: nászágrai (orrhegyre)

csakrabandhászana mitológiája

A csakra fogalmát már korábban megtárgyaltuk a viparíta csakrászana és az ardhacsakrászana pózoknál. A bandha („kötött”, „kötöttség”) fogalom analógiáit érdemes még megvizsgálni a hinduizmus és a védikus gondolkodásmód szemszögéből.
A lélek (dzsíva) fogalma nagyjából azonos az Önvaló (átmá) fogalmával, és a védikus filozófia szemszögéből a lélek kétféle állapotban lehet: felszabadult (mukta) vagy megkötött (baddha) állapotban. A megkötöttség vagy feltételekhez kötöttség azt jelenti, hogy a tudatos lelket befedimájá, vagyis a prakriti illúziója. Ez a befedettség a hamis önazonosítás (ahankára), a karmikus kötöttségek láncolata (szamszára) és a három anyagi minőség, vagyis kötőerő (guna) általi irányítottság, korlátozottság formájában jelentkezik. A jógi célja e kötöttségek és hamis azonosítások felszámolása, és a megállapodás az Önvalóban (szvarúpé avaszthánam), melynek gyakorlása és elérése révén alkalmassá válik a megvilágosodás (vivéka-khjáti) és a felszabadulás (kaivalja vagy móksa) elérésére. Azok az ászanák, amelyek nevében szerepel a baddhavagy bandhakifejezés, általában a kezek és a lábak összekulcsolását tartalmazzák. Az ilyen „kötött” pózok segítenek abban, hogy tudatunk felismerje korlátozott, feltételekhez kötött állapotát, és őszinte vágyat fejlesszen ki a felszabadulás elérésére. E folyamat legfontosabb összetevői a transzcendens tudás megszerzése és alkalmazása, az elkülönülés az anyagi függőségektől és az odaadás fejlesztése a Legfelsőbb iránt. 

csakrabandhászana abban különbözik az előző póztól, a tírjang-mukhóttánászanától, hogy itt a könyökeink be vannak hajlítva, és az alkarok a talajon vannak. A póz kétlábas és egylábas változatát is fogjuk gyakorolni. 

Vinyásza számolás

Ékam: Belégzésre emeljük a karokat úrdhva-vriksászanába.
Dvé: Kilégzésre engedjük hátra magunkat tírjang-mukhóttánászanába.
Tríni: Belégzésre engedjük le a könyökünket a talajra. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Csatvári: Kilégzésre engedjük el a bokáinkat, és a bal lábunkkal lépjünk beljebb, hogy mindkét kezünkkel át tudjuk kulcsolni. Emeljük fel a jobb lábunkat egyenesen a levegőbe. Végezzünk el öt mély légzést (ékapáda csakrabandhászana).
Pancsa: Kilégzésre engedjük vissza a jobb lábunkat a talajra, majd belégzésre kulcsoljuk át a jobb bokánkat mindkét kézfejünkkel.
Sad: Kilégzésre emeljük a bal lábunkat függőlegesen a levegőbe, és végezzünk el öt mély uddzsájí légzést.
Szapta: Kilégzésre engedjük vissza a bal lábunkat is a talajra.
Astau: Belégzésre emelkedjünk ki hídba, majd egyenesedjünk fel úrdhva-vriksászanába.

Végül érkezzünk vissza szamaszthitibe. A gyakorlatot végezhetjük úgy is, hogy a kétlábas csakrabandhászana után is felegyenesedünk szamaszthitibe, majd a vinyászákat elölről kezdve ismét leereszkedünk a pózba és végrehajtjuk az egylábas változatokat. Opcionálisan a két oldal között is fel lehet egyenesedni, de ezt már nem feltétlenül kell megtenni.

Nincsenek megjegyzések: