2018. augusztus 28., kedd

Ászana és kumbhaka

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Az egyes ászanákról szóló részekbe belefoglaltunk egy leírást, és a vinyászák számát. Azokat a vinyászákat, amelyekben felemeljük a fejünket, púraka kumbhakával kell végezni, azokat viszont, ahol lehajtjuk a fejünket, récsaka kumbhakával. Az utpluthit (a test felemelését a földről, úgy, hogy csak a kezeink vannak lent, utpluthinak nevezik) a kövér embereknek récsaka kumbhakával kell végezniük, míg a sovány embereknek púraka kumbhakával.

(A kezdő gyakorlók számára nem ajánlott a kumbhakák végzése a jógászanák közben, inkább az ülő pránájáma alatt kell elsajátítani őket. A haladó gyakorlók a különböző jógapózokat és vinyászákat is kitarthatják légzésszünettel. A vezérelv azonban az, amit Krishnamacharya említ: amikor megemeljük vagy hátrahajlítjuk a fejünket és a törzsünket, akkor tágul a mellkas, így az ilyen mozdulatokat belégzésre érdemes végrehajtani. Míg a fej, illetve a törzs előrehajlításával végzett mozdulatok során kipréselődik a levegő a tüdőnkből, így inkább kilégzésre érdemes végezni őket. Vannak azonban bizonyos esetek, amikor a hagyomány eltér ettől, például az állásból hídba történő hátrahajlásnál és felegyenesedésnél a légzés megfordul. A kumbhaka természetszerűleg annak a légzésfázisnak a hatását fogja felerősíteni, ami után végezzük, például a belégzés utáni légzésszünet növeli a prána mennyiségét, és erősíti a szöveteket, míg a kilégzés utáni légzésszünet a testsúly csökkentését, a méregtelenítést, az elvonást segíti elő. Ugyanez igaz a belégzés és a kilégzés hosszának, illetve térfogatának arányára is, amennyiben aszimmetrikus (viszama) légzésmintát alkalmazunk).

Azok, akik figyelmen kívül hagyják ezeket a szabályokat, és csak a kívánságaiknak megfelelően végzik a jógábhjászát, képeskönyvek alapján, csak boldogtalanságot fognak elérni, mert az ilyen gyakorlás semmilyen eredményt nem hoz. Az ilyen emberek nevetségesnek tartják a jógavidját és a szanátana dharmát, és olyan fizikai gyakorlatokat kezdenek végezni, ami ellentétes az országunk áhára gunájával (étrendjével), dzsala gunájával (a víz természetével), és a váju gunájával (éghajlatával), és sok pénzt fognak erre költeni. És akkor ki a hibás?"

Nincsenek megjegyzések: