2018. augusztus 12., vasárnap

A bhudzsangászana mitológiája

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Bhudzsangászana A, B

bhudzsangászana mitológiája

bhudzsangászana, vagyis a kobrapóz a félelem legyőzésére irányuló képességünket szimbolizálja. A kobrát általában félelmet keltő lénynek tekintik, de ha képesek vagyunk átlépni ezen a kezdeti ösztönön és új perspektívából szemlélni a félelmünk tárgyát, akkor le fogjuk tudni győzni.

Siva Natarádzsa nyaka és végtagjai körül kobrák tekergőznek. A kobra mérge az avidját, vagyis az illúzió fátylát képviseli, mely elfedi előlünk az Önvalónk tényleges természetét. Ez az a fátyol, mely félelemben tart bennünket. Ha sikerül fellibbenteni a fátylat, akkor a kobra félelmet keltő természete is megszűnik, mert a félelem az illúzió tárgyához kapcsolódik. Ha megértjük és megtapasztaljuk spirituális természetünket, akkor a félelem hatalmát veszíti felettünk.

A kígyó és a kobra szimbolizmusa át- meg átszövi az indiai mitológiát. Siva fia, Ganésa, az akadályok elhárítója szintén kobrát hord a dereka körül, ami azt jelképezi, hogy elkötelezte magát a félelmein való felülkerekedésnél. Ganésa a lelki tökéletességre törekszik, ahogy apjától tanulta, és ebben nekünk is a segítségünkre lesz.

A Puránák leírásai szerint az univerzum bolygói és égitestei Ananta-sésa, az ezerfejű kígyó fejein nyugszanak és keringenek, csakúgy, mint a végtelen számú univerzum. Mahávisnu és Ananta testének gyűrűin fekszik az Okozati Óceánban. Azt is olvashatjuk, hogy amikor Ananta kitekeredik, akkor megkezdődik a teremtés folyamata, és működésbe lendül az idő. Amikor pedig betekeredik, az univerzum átkerül a megnyilvánulatlan állapotba.

tantrákban a kobra szimbolikája a legmarkánsabban a gerinc tövénél összetekeredett állapotban szunnyadó kígyó, a Kundaliní formájában jelentkezik. Amikor felébred, a kígyó felfelé halad a szusumnán (központi energiavezetéken) keresztül, és körbetekeredik a csakrák körül. Amikor a Kundaliní energia felébred a jóga és meditáció gyakorlása által, akkor a koronacsakrát elérve előidézi a megvilágosodás állapotát. Ezt a szimbolizmust észlelhetjük Buddha esetében is, akinek a feje fölött sokfejű kobra van, a megvilágosodás állapotát szimbolizálva. 

A kobra póz gyakorlása közben igyekezzünk megváltoztatni a saját látásmódunkat. Érezzük, amint a mellkasunk megtelik levegővel, miközben a gravitációval szemben emelkedünk. Engedjük el a karokban keletkező feszültséget, keressük a könnyedséget az erőfeszítésben. Csak a meghódolás fog képessé tenni arra, hogy könnyed, lassú légzéssel tudjuk kitartani a kobra pózt. Ez a gyakorlás segít megszüntetni a félelem különböző fajtáit, például a nehezebb ászanák végrehajtása közben érzett félelmet.

Nincsenek megjegyzések: