2018. augusztus 23., csütörtök

Jóga kövéreknek és soványaknak

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"jógábhjászában kétféle krijá van – a langhana krijá és a brahmana krijá. Annak, aki túlsúlyos, a langhana kriját kell gyakorolnia. Annak pedig, aki vékony, a brahmana kriját kell gyakorolnia. Aki pedig se nem kövér, se nem sovány, mindkettőben kell gyakorolnia a jógábhjászát. A brahmana krijá azt jelenti, hogy az orrunkon keresztül beszívjuk a kinti levegőt, és bent szilárdan megtartjuk. Ezt púraka kumbhakának nevezik. 

langhana krijá azt jelenti, hogy a belül lévő levegőt kifújjuk az orrunkon keresztül, és szilárdan megtartjuk a lélegzetet, anélkül, hogy beengednénk a levegőt a testen kívülről. Ezt récsaka kumbhakának nevezik.

vaidja sásztrában (a tradicionális orvoslás irataiban) a brahmana krijá alatt az előírt diétát értik, a langhana krijá alatt pedig a böjtöt. De a jóga-sásztrában nem ez a jelentése. A jóga e nüanszainak és titkainak megértése nélküli emberek könyvekből próbálják végezni a jógábhjászát (ami olyan, mint Ganésa után kutatva egy majomra bukkanni). Katasztrofális eredményeket érnek el és rossz hírbe hozzák a jóga-sásztrát. Nem szabad figyelmet szentelnünk a szavaiknak. 

Ha a guru jelenlétében gyakoroljuk a jógábhjászát néhány évig, követve a vinyászát és a hozzá kapcsolódó krijákat, megismerhetjük a jóga különböző aspektusait és minőségeit. Azok számára azonban, akik csak egy napig gyakorolnak egy ászanát, a következő nap pedig gúnyolódva megkérdezik, hogy ennek mi haszna volt, egy földműves is tudja a helyes választ. Ha valaki mutat neki néhány magot, majd másnap panaszkodik, hogy nem nőtt ki belőle semmi, a földműves nevetségesnek fogja tartani.

Egyesek azt mondják, hogy a jógábhjásza csak férfiaknak való, és nem nőknek. Mások azt mondják, hogy a jóga csak a bráhmanáknakksatrijáknak és a vaisjáknak való, és másoknak nem. Azonnal kijelenthetjük, hogy ezek az emberek sohasem olvasták a jóga-sásztrákat. Megint más nagy emberek azzal ijesztgetik az embereket, hogy a jógábhjásza gyakorlása megőrjíti az embert, és tevékenységekkel teljesen elpusztították a dzsitendrija tattvamot (az érzékek legyőzésének doktrínája), és a világi lemondásokat (vairágját) is. Úgy tűnik, nincs határa az ilyen jellegű nevetséges állításoknak.

Azok, akik alaposan megvizsgálták az Upanisadokat, a Brihadáranjakát és a Jóga-jágjavalkja Szamhitát, és akik figyelmesen áttanulmányozták és összehasonlították a jóga-szövegeket, nem fognak ilyen ostoba mondatokat kiejteni a szájukon."

Nincsenek megjegyzések: