2018. augusztus 14., kedd

A gyakorlás akadályai

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"2.3 Figyelmeztetés 

A jógivá válás akadályai az alvás, lustaság és a betegség. Ezeket gyökerestül kell eltávolítani és eldobni annak érdekében, hogy az irányításunk alatt tudjuk tartani a testünket, le tudjuk győzni az érzékeket, és közvetlenül be tudjuk vezetni a prána vájut szusumná nádíba. Az ászana-sziddhi mindezt elő fogja segíteni. Ahhoz, hogy hamar szert tegyünk erre a képességre az ászanával, minden nap a jóga gyakorlása előtt énekeljük el ezt a mantrát: 

Dzsívamani Bhradzsatpháná
Szahaszra Vidhrit Visvambhara
Mandalája Anantája
Nágarádzsája Namaha

Ismételjük ezt az imát, csináljunk namaszkárát Ádisésának (üdvözöljük Ananta Sésát, az ezerfejű kígyót, akinek inkarnációja Maharisi Patandzsalí), hajtsuk végre a megfelelő púdzsát (imádati szertartást), meditáljunk Ádisésán és utána kezdjük a gyakorlást. 

(A fenti mantra Patandzsalí, illetve Ananta-sésa pranáma mantrája. Jelentése:
"Az egyéni lélek smaragdként ragyog Ananta kígyó fején, akinek ezer feje van, és három és fél végtelen körben tekeredik a farka. Óh, kígyók fejedelme, tiszteletemet ajánlom Neked!")
Amikor a jógászana szabályait fogom magyarázni, ha a fej pozíciója nincs külön meghatározva, akkor tartsuk a fejünket dzsálándhára bandhában (torokzárban, vagyis nyomjuk oda az állcsúcsot a szegycsonthoz). Hasonlóképpen, ha nincs meghatározva, hogy hová irányítsuk a tekintetet, akkor a két szemöldök közé kell irányítani. Ha a kezek pozíciója nincs meghatározva, akkor a kezeinket úgy kell tartani, mint a sziddhászanában. Amikor olyan kramát kell végezni, ahol a testünk valamelyik részét fogni kell a kezünkkel, és a kézpozíció nincs részletezve, akkor tartsuk az adott testrészt három ujjal (beleértve a hüvelykujjat). Erre mindenképpen emlékezzünk. 

Amikor az ászanákat gyakoroljuk, fontos, hogy a jobb és a bal oldalra is végrehajtsuk azokat. Először gyakoroljunk a jobb oldalon, aztán a balon. Ha nem tesszük ezt meg, a jóga ereje nem fogja elérni az összes testrészt."

(A legtöbb pózban érdemes egyenesen tartani a fejet, különösen a kezdő jóga-gyakorlóknak, mert amúgy is hajlamosak vagyunk a hát domborítására, amit a dzsálándhára bandha könnyen fokozhat. A dzsálándhára bandha gyakori végrehajtása inkább haladó gyakorlók számára ajánlott. A bhrúmadhja-dristivel (homlok közepére irányított tekintettel szintén ugyanez a helyzet: ez a dristi meditatívabb állapotot eredményez, mint az orrhegyre irányított tekintet. Kezdő gyakorlók esetében érdemes a nászágrai dristit alkalmazni a legtöbb ászana esetében, mivel így tudatosítani tudjuk a levegő áramlását. A három ujjal történő kulcsolás (mutató, középső és hüvelykujj) a nagylábujj fogása esetében alkalmazandó.)

Nincsenek megjegyzések: