2018. augusztus 9., csütörtök

8 milló 400 ezer ászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Ezt a tíz jamát és nijamát figyelmesen kell gyakorolni, amennyire lehetséges. Ennek számos haszna lesz. A jóga harmadik része az ászana. Az ászanát egy magasan fekvő, nagyon tiszta helyen kell gyakorolni. Meg kell tisztítani a testünk összes nádíját és úrrá kell lenni a vájukon. A jóga gyakorlásának megkezdéséhez kát évszak, a tavasz (Csaitra és Vaisákha hónapok, azaz április 15-június 15), vagy az ősz (Asvina és Karttika hónapok, azaz október 15- december 15) a legjobbak. Ha a jógábhjászí akkor eszik, amikor a váju szancsaram (a légáramlat) mindkét orrlyukban azonos, és akkor alszik, amikor a levegő a szúrja nádín (jobb orrlyukon) keresztül áramlik, akkor az egészsége kifogástalan lesz.

2.2 Bejelentés

véda-sásztrák szerint annyi ászana van, ahány élőlény él a világon. 8 millió 400 ezer élő faj létezik. A régi időkben az emberek képesek voltak végrehajtani és látható módon megtapasztalni mindenféle ászanát. Ahogy az idő telt és az emberek viselkedése, járása, teste és kifejezései megváltoztak, számos ászana elérhetetlené vált. A véda-sásztrák közül is számos elveszett az olyan emberek miatt, akik ellenzik a szanátana dharmát. A mostani időkben a gyakorlatban hozzáférhető véda-sásztrák is csak megvitatás tárgyát képezik, ahelyett, hogy átültetnék őket a gyakorlatba. Ezen kívül, azok között, akik a véda-sásztrákattanulmányozzák, egyesek a saját hírnevük miatt teszik ezt (hogy védikus tudósnak nevezhessék magukat). Másokat pedig nem érdeklik vagy közömbösek a Védák iránt. Megint mások számára még a véda-sásztrák hallása vagy éneklése és fejfájást eredményez. Igazából nagyon kevesen követik a véda-sásztrákat ebben a világban, és ha ilyen kevesen vannak, akkor hogyan találhatnánk rájuk? Még ha meg is találod ezeket az embereket, még ők maguk is mindenféle problémával és zavaró tényezővel küzdenek. Ennek ellenére Indiában voltak olyan királyok és nagy emberek, akik megtették a szükséges erőfeszítést annak érdekében, hogy a tanulmányozás folytatódjon, és hozzáférhetővé tették ezt a tapasztalatot a fiatal férfiak és nők számára, ezáltal lehetővé téve számukra az egészséges és boldog, hosszú életet. Ennek nagyon kell örülni.
Most pedig a következő információt kell megvitatnunk: A 8 400 000 ászanából az írások szerint Púdzsjapáda Srí Sankarácsárja a maga idejében 84 000 ászanát tudott elsajátítani, Etirádzsa Srí Rámánudzsácsárja 64 000 ászanát, Srí Madhvácsárja és Srí Nigamantha Desikar pedig 24 000 ászanát. A közelmúltban, Dzsagadguru Sri Narasimha Bharati Swamigal többször kijelentette, hogy 1600 ászanát tudott elsajátítani. Nepálban, Muktinárájana-ksétrában élt Sri Ramamohana Brahmacari Guru Maharaj, aki 7000 ászanát volt képes elsajátítani. Ezt közvetlenül is láttam, és az irányítása alatt sikerült megtanulnom 700 ászanát. A jelen időben csupán 84 ászanát találunk a hozzáférhető könyvekben, és ez igaz a legtöbb híres jógira is. Vannak, akiknek valamivel többet sikerült megtanulniuk.

Összesen 8 400 000 különböző betegség van, ami hatással lehet az élőlényekre. Általában, a régi időkben az emberek az összes őket sújtó betegséget a jógászana és a pránájáma segítségével kezelték ki. Még azokat a betegségeket is, melyeket az ájurvéda sásztrában leírt gyógymódokkal nem lehet kezelni, meg lehetett szüntetni a jógászana és a pránájáma gyakorlásával. Jelenleg az országunk vagyona és jóléte napról napra csökken. Hasonló módon, különböző okok miatt a testtel kapcsolatos összes vigjána sásztra és a jóga sásztra is kiveszőben van. Hadd tudják meg az olvasók ezt a titkot. 

Ebben a fejezetben be fogom mutatni a gyakorlásban lévő jógászanákat, a gyakorlásuk módszerét, a nevüket és a gyakorlásuk által elérhető előnyöket."

Nincsenek megjegyzések: