2018. augusztus 18., szombat

A bhudzsangászana végrehajtása

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Bhudzsangászana A és B (kobra-póz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

A hatodik sorozat első póza egy viszonylag könnyen kivitelezhető póz, a kobrapóz. Az azt követő mélyebb hátrahajlításokra készít fel, és kivitelezésében némileg eltér a felfelé néző kutyapóztól.

Vinyásza számolás

(Hajtsuk végre a napüdvözleteket és az álló sorozatot a pásvóttánszanáig, azzal bezárólag. Ha időnk engedi, akkor a virabhadrászanákig is végigcsinálhatjuk az álló sorozatot.)
Ékam: Belégzésre szamaszthitiből emeljük a karokat a fejünk fölé úrdhva-vriksászanába.
Dvé: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.
Tríni: Belégzésre emeljük vissza a mellkast úrdhva-uttánászanába.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre lefelé néző kutyapózból feküdjünk hasra, majd a törzsünket homorítva emeljük ki a mellkasunkat, és hajtsuk hátra a fejünket. A tenyerekkel támaszkodjunk a vállaink alatt, és igyekezzünk minél jobban kiegyenesíteni a könyökünket. A vállainkat és a lapockákat húzzuk hátra, a szeméremcsontot viszont nyomjuk bele a talajba. Akkor tudjuk tehermentesíteni a derekunkat, ha az elülső combizmokat, valamint a farizmokat megfeszítve tartjuk, és a hasfalat is aktiváljuk. Lábainkat tartsuk összezárva, a térdeket nyújtva, a térdkalácsokat felhúzva. Végezzünk el öt mély légzést a pózban.
Astau: Kilégzésre ereszkedjünk vissza csaturanga-dandászanába.
Nava: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Ékádasa: Belégzésre ismét vegyük fel a kobrapózt az előbbi instrukciók alapján. Azt is megtehetjük, hogy a bhudzsangászana A után kihagyjuk a vinyászát, és egyből felvesszük a B pozíciót. A bhudzsangászana B-ben a fejünket hajtsuk előre, az állunkkal a szegycsontot érintve, és így hangsúlyozva a dzsálándhára bandhát. A bandha természetesen csak légzésvisszatartás esetében válhatna teljessé, viszont Krishnamacharya is hangsúlyozta, hogy sok pózt végre lehet hajtani dzsálándhára bandhával. A dristik tekintetében Pattabhi Jois a nászágrai dristit tekintette alapvetőnek, míg Krishnamacharya a bhrúmadhja dristit (két szemöldök közé irányított tekintet). Mindkét elem (vagyis a fej előrehajtása a legtöbb pózban és a tekintet a két szemöldök között) inkább haladó gyakorlók számára ajánlott, míg a dzsálándhára bandha nélkül és az orrhegyre irányított tekintettel végzett gyakorlás a kezdők számára ajánlott.
Dvádasa: Kilégzésre ereszkedjünk vissza csaturanga-dandászanába
Trajódasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Csaturdasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Nincsenek megjegyzések: