2018. szeptember 3., hétfő

A karma rétegei

Aki foglalkozott már spiritualitással, és ismeri a Bhagavad-gítát, az indiai filozófiát, az általában tisztában van a reinkarnáció folyamatával és a karma törvényével, legalábbis elméleti szinten. Tudjuk, hogy minden egyes tettünk, döntésünk, az elménk és érzékszerveink minden egyes rezdülése újabb karmikus visszahatások hullámait hozza létre, melyek rövidebb vagy hosszabb idő alatt érnek be, és van, amikor sok-sok életen keresztül éreztetik a hatásukat, és befolyásolják az életünk, tudatunk irányát és működését. Mielőtt mindennek a gyakorlati aspektusába belemerülnénk, érdemes megemlíteni azt az elvet, hogy a karma törvénye nem csak egy mechanikus folyamat, melynek során, amikor létrehozol egy bizonyos irányú és erejű hatást, ugyanakkor létrehozod az avval ellentétes irányú, a jövőben rád visszaható következményét is. Így marad egyensúlyban az univerzum, mindenki megkapja azt, ami jár. Viszont ugyanakkor a karmának van egyfajta tudatos, nevelő szándéka is. Vagyis a megfelelő tudás jelenlétében a karmikus visszahatásaink nevelő hatását is érzékelni tudjuk, és bár a szabad akaratunk továbbra is megmarad, tanulhatunk, fejlődhetünk, tudatosodhatunk a karmikus leckék hatására.

Az utóbbi időben kezdtem el személyes hangterápiás kezeléseket is végezni a jógaórák és csoportos hangfürdők, workshopok, elvonulások mellett. Jelenleg háromféle kezelésre lehet hozzám bejelentkezni: tibeti hangtálas kezelés (Balla hangterápia), sámándobos utaztatás, és egyéni transzlégzés sámándobbal. Hadd ismertessem most ezt a háromféle kezelést a karmára gyakorolt hatásuk szempontjából, legalábbis amit az eddigi tapasztalatok mutatnak. A karma egy nagyon finom dolog, és meglehetősen nehéz lenne pusztán tudományos módszerekkel igazolni egy bizonyos terápia vagy spirituális folyamat karmára gyakorolt hatását. Így tehát a szubjektív megérzéseinkre kell hagyatkoznunk. A magam részéről úgy szoktam tekinteni, hogy ha a kliens úgy érzi, hogy segíteni tudtam neki a kezeléssel, akkor annak örülök. Ha pedig nem érzett semmit, akkor vélhetőleg nem fog visszatérni következő kezelésre.

1. Hangtálas kezelés

A hangtálak hangja kikapcsolja, kisimítja az elme zavart rezgéseit, gondolati mintáit, és a testünk szöveteiben, a vízben található zavaró rezgéseket is kitolja. A hangtál tehát egyaránt hat a fizikai szinten, a pránikus szinten, és a mentális szinten is. A karma tekintetében sok-sok hangtálas kezeléssel megtörhetők olyan tudatalatti programok, gondolkodási sémák, amelyek bizonyos feltételekhez kötik a tudatunkat. A hangtál tehát elsősorban a vászanára, vagyis a múltbeli karma által létrehozott feltételekhez kötött természetre tud hatni. Ez azonban a háromféle kezelés közül a leglágyabb, legkevésbé "erőteljes" változat. Tehát például nem biztos, hogy önmagában képes kihozni valakit valamilyen függőségből vagy kényszeres viselkedésből.

2. Sámándobos utaztatás

A sámándobos kezelésnél a kliens fekszik és ellazul, és hallgatja a sámándob, csörgők és a gong hangját. A sámán utazik a "nem szokványos valóságba" az erőállatai segítségével, és gyakran a kliens is átél egy utazást, vagy találkozik az erőállataival, tanítókkal, más fontos test nélküli személyiségekkel vagy energiákkal. Mivel ennél a második fajta kezelésnél a sámán tudatosan hív be magasabb erőket és rezgéseket, sok esetben felszínre jönnek rég elfeledett emlékek a tudatalattiból, akár ebből, akár a korábbi életekből. Az emlékek általában valamilyen módon köthetők a jelenlegi inkarnációhoz, vagy ahhoz a problémához, amin dolgozni akarunk. Ezzel a módszerrel tehát a szamszkárák (tudatalatti benyomások) tisztítását is el tudjuk kezdeni, mert sokszor a felmerülő emlékekhez kapcsolódó "emléksúlyok" is oldódnak, és a kliens több erőre, határozottságra tesz szert. Ez a módszer tehát mélyebbre megy a tudatosításban, ráadásul nincsenek ellenjavallatai, bármilyen állapot esetében alkalmazható. A hangtálas kezelés ezzel szemben bizonyos esetekben nem ajánlott.

3. Transzlégzés

Saját tapasztalataim alapján és az általam tartott transzlégzések során is azt vettem észre, hogy az intenzív ki-be légzés olyan mély transzállapotokba képes vinni a klienst, hogy talán még a felgyülemlett karmikus visszahatások (karmásaja) egy részét is képes semlegesíteni vagy átalakítani. Érdekes például, hogy sok-sok élettel ezelőtti emlékek jöhetnek fel, amelyeknek még mindig közük van a jelen életbeli betegségekhez vagy kialakult problémákhoz, konfliktusokhoz. Ugyanakkor a kliens sokszor megérzi a csakrák körüli blokkok (granthik) oldódásának folyamatát is, ami szintén karmikus tisztulást és tudati változást eredményezhet, ugyanis a granthit maguk az összesűrűsödött karmikmus visszahatások alkotják. Sok esetben spirituális élményeket, isteni megtapasztalásokat is átélnek a transzlégzők, ami maradandó módon képes megváltoztatni az értékrendjüket és a világról alkotott elképzeléseiket. Olvasni, hallani, beszélni Istenről nem ugyanaz, mint közvetlenül megtapasztalni a jelenlétét. Ez utóbbi élmény sok mindenre rávilágíthat, és még ha utána folytatnunk is kell a tanulást, meditációt, a spirituális gyakorlatainkat, mégis nagyon mély meggyőződést ad azt illetően, hogy melyik a mi utunk.

A transzlégzés egyénileg is nagyon hatásos folyamat, de csoportosan végezve még jobban összeadódnak a hatások. Aki még nem próbálta ki, azt szeretettel várjuk szeptember 23-án vasárnap a Napforduló Transzutazáson, ahol öt kiváló jam-zenész kíséretében én foglak vezetni benneteket a transzlégzésben és a belső utazásban. Aki pedig már kipróbálta a transzlégzést, az még mélyebb megtapasztalásokat élhet át ezen a programon, mint az eddigiek során. Mindenkit szeretettel várunk, és természetesen egyéni kezelésekre is tudtok jelentkezni nálam, a magam részéről mindent megteszek, hogy újra az EGÉSZ-SÉG állapotában lehessetek!

Nincsenek megjegyzések: