2018. szeptember 25., kedd

A fogyasztandó és kerülendő ételek

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"3.3.1 A fogyasztásra alkalmas ételek 

A régi, hosszúszemű főtt rizs, a búzalísztből készült lepények, a halava (pirított búzadara), a fehér vagy zöld kukoricalepény, mungóbab, urad dal, zöld banán, banánliszt, banánszár, zsenge padlizsán, a fűszerek és zöldfűszerek, ehető gyökerek, ghí (tisztított vaj), tej, édes gyümölcsök, egres, a búzalisztből készült ételek, a karadmom, babérlevél, fahéj, és egyéb illatos fűszerek és ételek mind fogyaszthatók. 

3.3.2 A kerülendő ételek
A keserű, savanyú, sós, csípős (túlzottan fűszeres) ételek, a joghurt, a nehezen emészthető zöldségek, az alkohol, a függőséget okozó kábítószerek, a jack fruit (jákafa gyümölcse), a fásalma, sütőtök, hagyma, aszafoetida (hing, örddöggyökér), vaj, aludttej, a túl sok édesség, a száraz kókuszdió, a mangó és más olyan gyümölcsök, amelyek hevítik a testünket, valamint az olajban sült ételek kerülendőek.

(A fenti listák a dél-indiai klíma figyelembevételével készültek. Természetesen mérsékelt égövön ez némileg módosulhat. A lényeg az, hogy a gabonafélék, hüvelyesek, a gyümölcsök és egyes tejtermékek általában ajánlottak, míg a bizonyos minőségeket túlzottan erősen tartalmazó ételek és növények nem ajánlottak, a savanyított tejtermékekkel együtt. A feldolgozott ételek ugyanúgy nem ajánlottak, mint az olajban sültek. A hús, hal, tojás ugyanúgy kerülendőnek számít, mint az alkohol vagy a drogok. Egyes jógik Indiában tejterméket sem fogyasztanak, így teljesen vegán étrenden élnek. Az étkezést ennek figyelembevételével azért az igényevételünkhöz, életmódunkhoz és anyagcsere-sajátosságainkhoz kell igazítani.)

Nincsenek megjegyzések: