2018. szeptember 13., csütörtök

Hol gyakoroljuk a jógát?

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"3. Fejezet

jógábhjászáról

Miután folytattuk az első két anga (a jama és a nijama) gyakorlását, ebben a részben le fogjuk írni a harmadik és negyedik anga (ászana és pránájáma) gyakorlására érvényes és fontos elveket: A gyakorlás helyét és idejét, az étrenddel kapcsolatos szabályokat és korlátozásokat, a nádí sódhanaváju sódhana (vagyis a légzés vizsgálata, annak meghatározása, hogy miről vagyunk és nem vagyunk tudatosak a légzésünkkel kapcsolatban, és a légzés kijavítása).

Ne gyakoroljuk a jógát egy olyan országban, ahol nem hisznek a jógábhjászában, vagy egy veszélyes erdőben, ahol nem tudunk vigyázni magunkra, vagy túlzsúfolt városokban, vagy olyan házban, ahol nincs békesség. 

3.1 Hol gyakoroljuk a jógát?

Az alábbi helyek a legjobbak: ahol sok víz van; a termékeny helyek; egy vízparton vagy szent folyó mellett; ahol nincs tömeg; ami tiszta és félreeső – ezek a legjobb helyek. Ilyen helyen lehet gyakorolni a jógát. Az ilyen helyszínen találjunk egy olyan helyet, ahol van egy kút vagy tó. Kerítsük körbe a területet és egy sík helyen építsünk egy szép ásramot. Ezen a helyen oldjuk meg, hogy az olyan rovarok, mint a hangyák, szúnyogok, poloskák és egyéb vérszívó rovarok ne tudjanak bejönni. Ezen felül, minden nap tehéntrágyával kell megtisztítani a helyet. Az épületen belül helyezzünk el olyan képeket a négy falon, amelyek elősegítik a vairágja (elkülönülés),dzsitendrija (az érzékek legyőzése), és a jóga vidjá abhjásza (a jóga tudásának művelése) fejlődését.
Az ekképpen díszített jógábhjásza sálában terítsünk le egy fűből készült ülőhelyet a földön egy tiszta helyen, amely nincs szemben a bejárattal. E fölé terítsünk tigrisbőrt vagy őzbőrt, arra pedig fehér takarót vagy tiszta fehér anyagot.
Készítsük elő ekképpen az ülőhelyünket. A rossz szagok kiküszöbölése érdekében égessünk tömjént vagy füstölőt. Miután befejeztük az ászanából és pránájámából álló jóga-gyakorlásunkat, tizenöt perc pihenőt kell vennünk fekvő helyzetben, mielőtt kilépünk. Ha a jógábhjásza befejezése után azonnal kimegyünk, a huzat behatol a testünk parányi pórusain keresztül, és sokféle betegséget okozhat. Ezért bent kell maradnunk, amíg az izzadás alább nem hagy, jól át kell dörzsölni a testünket, elégedetten kell ülni és rövid pihenőt kell venni."
(A tehéntrágyával való bedörzsölés a fertőtlenítést szolgálja, mivel a tehéntrágya számos antibakteriális hatású vegyületet tartalmaz. A fű, amit le kell teríteni, általában kusafű(Desmostachya bipinnata). A tigris-vagy őzbőr a prána leszigetelését szolgálja. Ha nem terítenénk le, akkor a Föld energiatere kihúzná a pránát a testünkből, és így nem frissülnénk fel a gyakorlástól. Manapság a pvc vagy környezetbarát gumiból készült jógamatrac is megfelel erre a célra. A jógik persze nem öltek tigrist és őzet sem annak idején, de volt, hogy egy vadásztól elfogadtak egy bőrt ajándékba. A gyakorlás során keletkező izzadságot nem kötelező visszadörzsölni a testünkbe, főleg, ha méreganyagokat is tartalmaz. Ilyenkor a zuhanyzás és a szárazra dörzsölés is megteszi.)

Nincsenek megjegyzések: