2018. szeptember 13., csütörtök

Hiteles és álguruk - hogyan tégy különbséget?

Ez most itt egy gyakorlati útmutató kíván lenni, remélem hasznát veszitek. Elöljáróban hadd jegyezzem meg, hogy én magam nem értem el a felszabadulás, megvilágosodás vagy a lelki tökéletesség bármilyen, általam értékelhetőnek és hitelesnek tekintett formáját, szóval igazából az alábbiak csak találgatások lesznek, mivel nem vagyok teljesen kompetens annak megítélésében, hogy ki érte el valóban a spirituális szintet, és ki az, aki csak parasztvakít.

Viszont úgy érzem, mégis van létjogosultsága ennek a posztnak, hiszen az egyszeri útkereső is pontosan ugyanebben a helyzetben van: jóhiszemű, esetleg naiv, és igazából nem képes megítélni, hogy ki tekinthető hiteles spirituális személynek. Ez majd csak akkor fog teljes bizonyossággá válni a számára, amikor ő maga is elérte a megvilágosodott állapotot. De azért valamibe csak kell kapaszkodni!

1. Mit keresel?

Először erre a kérdésre kell tudnod a választ. Például, ha csak jóga-ászanákat akarsz tanulni, akkor egy jó anatómiai ismeretekkel rendelkező ászana-tanár is sokat segíthet, még ha nem is túlzottan spirituális az illető. Ha viszont konkrétan a spirituális utat keresed, akkor már valamivel magasabbra kell tenned a mércét. 

2. Évek és rutin

Amikor elindulsz egy úton, vagy belekezdesz egy folyamatba, akkor jellemzően mindenkinek mindent elhiszel, akiről úgy látszik, hogy ért az adott rendszerhez, amivel foglalkozni kívánsz. Nyilván hasznos lehet, ha az illető már mondjuk 10-20 éve műveli az adott folyamatot, és nem tegnap kezdte. De azt ne feledjük, hogy a spirituális fejlődés sokezer élet erőfeszítésének terméke, tehát lehetnek olyan ritka esetek, hogy például egy fiatal fiú mér olyan magasságokban mozog, amit egy aggastyán meg sem tud közelíteni, még ha egész életében járt is az adott úton. Viszont ha te magad eltöltesz egy pár évet az adott rendszer megismerésével, gyakorlásával, akkor már pontosabban fogod látni, hogy melyik tanító mennyire alapozta meg magát a dologban, mennyire van benne "tartalom", vagy csak a külsődleges hókuszpókusz van elhintve.

3. A kókler tipikus vonásai

Mikor kellene, hogy megszólaljon a vészharang - itt most valami olyan történik, ami nem fog igazán a hasznomra válni? Pár támpont: 

1. A guru nagyon "nyomul", vagyis nagyon meg akar győzni a maga igazáról, és ezzel együtt mindenki másról azt mondja, hogy téved.

2. A guru "be akar szervezni". Amikor azt érzed, hogy az életed egyre több vetületében törekszik kizárólagos hatalomra és befolyásra az illető, és nem hagyja, hogy önállóan dönts és gondolkodj, akkor lehet, hogy nem jó emberre bíztad magadat.

3. A guru túltolja a csilivili külsőségeket és allűröket. Szinte minden rendszerben vannak öltözködősben, kellékekben, tárgyakban, viselkedésben megnyilvánuló jelei annak, hogy az illető egy "elöljáró", "beavatott", satöbbi. Ha ezekből túl sok van, az nem jó jel. Krisztus is csak egy tunikát viselt, Buddha meg egy bordó leplet, semmi más extra "spiri" felszerelésük nem volt. 

4. A guru érthetetlenül beszél. Amikor valaki tóltolja a filozófiát, ráadásul úgy adja ezt elő, hogy fel sem vagy képes fogni, akkor ezzel azt akarja éreztetni, hogy mennyivel magasabb szinten áll mint te. Egy megvilágosodott mester hétköznapi szavakkal is rá tud vezetni a legmagasabb igazságokra.
5. A guru túl sokat szidalmaz vagy dicsér. A túl sok szidalom a mai világban mér nem működik, mert az embereknek eleve nincs önbizalmuk, és jutalmazásra vágynak a szeretethiány miatt. Nem tudják a szeretet megnyilvánulásának tekinteni a túlzott szigort. persze valamennyi azért jó, ha van. A negédes dicséret és a virágos-balzsamos New Age-hippi hangulat sem igazán sugároz hitelességet. Ez inkább az üzletember-guruk fegyvere, akik annál kedvesebbek veled, minél több pénzt remélnek tőled. Az autonómiádat tiszteletben tartó guru a legszerencsésebb választás.

6. A guruval kapcsolatban már híre ment egy-két botránynak. Ilyenkor a "nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél" elvét érdemes figyelembe venni. A pénz, a nők és a hatalom akkora erők, hogy a megvilágosodott lelkeken kívül mindenkit képesek lehúzni a mocsárba. Ebből kiindulva az ilyen pletykák gyakrabban igazak, mint ahányszor nem azok. Ha esetleg te magad is azt tapasztalod, hogy a guru veled kapcsolatban mohóvá, pénzéhessé, manipulatívvá vagy abúzívvá válik, akkor ne hessegesd el magadtól a megérzést, iszkolj el a bűvköréből minél hamarabb. 

4. Az Önvaló a legjobb guru

Ha őszinték vagyunk, akkor Isten mindig utat fog mutatni nekünk a spirituális fejlődés felé. Akár a szívünkön keresztül, akár más tanítókon, a barátainkon, vagy akár ismeretlen embereken és a természet jelenségein keresztül. Nem kell egy külső személyre projektálni kizárólagos módon a guru szerepkörét, mert a mi magunk tökéletlenségét hajlamosak vagyunk azzal kompenzálni, hogy a gurut tökéletesnek látjuk és istenítjük, vagy bálvánnyá tesszük. Ez önmagában hiba, és nem meglepő, ha Isten saját maga rombolja le bennünk ezt az illúziót. 

Nincsenek megjegyzések: