2018. szeptember 2., vasárnap

Sírsapádászana

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Sírsapádászana (fejenállás talppal a fejen)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)

sírsapádászana egy újabb mély hátrahajlítás, itt azonban már nem csak a könyökök vannak a talajon, hanem a fejünk is. A sírsapádászanát a befejező sorozatban is gyakorolhatjuk, a sírsászana sorozat D pozíciójaként, itt azonban, az előző pózokhoz igazodva, álló helyzetből hajolunk hátra és vesszük fel a pózt. Ennél a hátrahajlító póznál nem kell végrehajtani az egylábas változatot. 

Vinyásza számolás

Ékam: Belégzésre emeljük a karokat úrdhva-vriksászanába.
Dvé: Kilégzésre engedjük hátra magunkat tírjang-mukhóttánászanába.
Tríni: Belégzésre engedjük le a könyökünket a talajra, kulcsoljuk össze az ujjainkat, majd helyezzük a fejünket is a talajra az összekulcsolt tenyerekbe. A többi sírsászanától eltérően itt nem a fejtetőnek kell a talajon lennie, hanem a hajvonalnak, mert így a nyakunkat kissé hátra tudjuk hajlítani, és könnyebben végre tudjuk hajtani a pózt.
Csatvári: Kilégzésre emeljük el a talpainkat a földtől, és helyezzük a tarkónkra. Hajtsunk végre öt mély légzést a pózban (sírsapádászana).
Pancsa: Belégzésre egyenesítsük ki a törzsünket sírsászana A pozícióba.
Sad: Kilégzésre helyezzük a talajra a két tenyerünket, majd ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Szapta: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Astau: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Aktív elengedés technikája

A pózban egyszerre kell megfeszítve tartani az izmokat a testünk hátulsó oldalán, de ugyanakkor bele is kell lazulni. Amennyiben elegendő mobilitással rendelkezünk a vállöv, lapocka, felső-középső-alsó gerincszakasz, valamint a csípőhorpasz és a comb területén, akkor a gravitáció ereje is elegendő ahhoz, hogy a lábunk a fejünkre érkezzen. Ha a hajlékonyságunk nem megfelelő, akkor a talpak a fejünk felett fognak lebegni a levegőben.

Nincsenek megjegyzések: