2018. szeptember 6., csütörtök

Indiai és nyugati jóga

Újabb részelt a Krishnamacharya-könyvből:

"Ahhoz, hogy ilyen eredményeket érjünk el a jógában, nem kell az országunk pénzét sehová sem küldeni, és semmit sem kell megvenni. Bármennyi pénzhez is jutunk, elég hely van az országunkban, ahová tehetjük. A külföldiek ellopták India anya összes képességét, tudását és kincseit, vagy közvetlenül a szemünk előtt, vagy rejtett módon. Úgy tesznek, mintha mindezt saját maguk fedezték volna fel, összerakták és utána visszahozták nekünk, mintha jót tennének velünk, és cserébe elvették az összes pénzünket és azokat a dolgokat, melyeket félretettünk a családunk boldogulása érdekében. Kis idő elteltével meg fogják próbálni megtenni ugyanezt a jóga-vidjával. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy az a vétkünk, hogy bár elolvastuk az összes könyvet, mely szükséges ahhoz, hogy felragyogjon a jóga tudása, nem értettük meg vagy tanulmányoztuk a lényegi elveket, és nem ültettük át őket a gyakorlatba. Ha tovább alszunk és csukva tartjuk a szemünket, akkor a külföldiek fognak a guruinkká válni a jóga-vidjában. Máris odaadtuk nekik az arany edényeinket és rossz szagú, bőrből készült edényeket vettünk tőlük, és ezeket kezdtük használni. Ez nagyon szomorú helyzet, A leszármazottainknak nincs szükségük az ilyen rossz szokásokra.

(Krishnamacharyából itt a nyugatiak által gyarmatosított India elnyomott nemzeti önérzete beszél. Azt azonban alátámasztotta a történelem, hogy az indiaiak sok esetben hajlamosak átvenni a globális nyugati (fogyasztói) értékrendeket és kultúrát, miközben megfeledkeznek saját spirituális kicseikről. Ugyanakkor számos nyugati kereső valóban nagyon mélyre ásta magát a jóga tudományában az Indiában még fellelhető források és tudó emberek segítségével, és esetenként ezt még professzionálisabb színvonalon oktatják világszerte, és akár még Indián belül is. A jóga globalizálódásának egyik mellékterméke azonban az is, hogy a nyugati gyakorlók elszakítják a jóga tudományát annak spirituális és kulturális gyökereitől, értékrendjétől, és a saját materiális szokásaikat szövik bele a jóga gyakorlásába, így lerontva annak tisztaságát és belső értékét.)

A jóga által képviselt fizikai gyakorlatok, az ászana krijá, amivel rendelkezünk, több, mint elég a számunkra. A kunyhó, amiben lakunk, elegendő. Nincs szükségünk rendkívüli mennyiségű pénzre hozzá. Jóga-mata csak azt akarja, hogy csak a szattvikus ételeket együk, amiket Bharatmata (India anya) biztosít a számunkra. Azt az érdeklődést, mivel a fiataljaink a külföldieket követik, arra is használhatjuk, hogy a saját országunk tudását és képességeit tanulmányozzuk. Ebben teljes hitem van. Nagyon fontos, hogy az iskolákban is tanítsák a jóga-vidját. Ezt nem kellene, hogy hangsúlyozzam, különösen azoknak a nagy tudósoknak, akik ismerik a vidjá titkait."

Nincsenek megjegyzések: