2018. szeptember 9., vasárnap

Majúra, a mítikus páva

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Pungu majúrászana (sebzett páva-póz)

majúrászana mitológiája

Több szót ejtettünk már a páva szimbolizmusáról, a majúrászana és a pincsha majúrászana kapcsán. Most azonban érdemes kiegészíteni az eddigi ismereteinket még néhány gondolattal. A hindu mitológia szerint a Majúra nevű mitikus, félisteni páva Garuda, a szintén félisteni sas, Visnu hátasállata tollaiból lett teremtve. Majúrát (és Garudát is) úgy szokták ábrázolni, hogy megöl egy kígyót. A kígyó többféle dolgot szimbolizál: az idő végtelen, önmaga farkába harapó kerekét, az anyagi vágyakat és az ellenségességet Istennel szemben, valamint a negatív emberi tulajdonságokat.

A hindu mitológiában több helyen is felbukkan a páva alakja. Az Uttara Rámájana szerint Indra képtelen volt győzedelmeskedni Rávana felett, és egy páva szárnyai alatt bújt el előle, majd cserébe ezer szemmel (a páva tollainak mintázata) és a kígyóktól való védelemmel áldotta meg. A páva tehát nem fél a kígyóktól, és képes megölni őket.

A hindu mitológiában több istenség hátasállata a páva: Siva fiának, Kárttikéjának, a félistenek hadvezérének, és feleségének, Kaumárínak, valamint Laksmínak, a szerencse istennőjének, és Ganésa egyik formájának is. Krisna egyik kedvenc állata szintén a páva, ezért mindig pávatollat hord a fején. Emellett Siva egyik formája, Csandra Bhairava és Szaraszavít, a tudás istennője is páván közlekedik.

A törzsi kultúrákban, legalábbis ahol őshonos a páva, ezt az állatot is erőállatnak tekintik. A páva, mint erőállat, a szépséget testesíti meg, valamint elősegíti az önmagunk iránti szeretet, a becsület, a hűség fejlesztését, a kihívásokkal történő szembenézést, valamint az ismeretlen dolgok bátor és magabiztos felfedezését. A páva a szépséges belső tulajdonságokkal együtt, magasabb fejlődési szinten történő újjászületést képviseli. Az, akinek a páva az erőállata, erős kapcsolatot fog érezni a múlt és a jelen között, és felismeri ezeknek a jövőre gyakorolt hatását. Tizstán látják a következetesség és integritás fontosságát, mindig magabiztosan cselekszenek, és megértik a könnyedség és vidámság fontosságát is.

A páva a következőket képviseli? Integritás, megújulás, szépség, egyensúly, bölcs látásmód, öntudatra ébredés, halhatatlanság, spiritualitás, önbizalom, tudatosság, vezetői képességek, önszeretet, újjáéledés, vidám életszemlélet.

Nincsenek megjegyzések: