2018. szeptember 27., csütörtök

Ajánlott és kerülendő tettek

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"3.4 Az ajánlott és kerülendő tettekről szóló rész 
3.4.1 A kerülendő tevékenységek 
Az alábbi tevékenységeket fel kell adni: hosszú utak, melyek során egy faluban kell éjszakáznunk; fürdés napkelte után; böjt; megterhelő fizikai tevékenység az ászanánés pránájámánkívül; a napi egyszeri étkezés; a nem evés vagy koplalás; alvás étkezés után napközben; a túlzott beszéd; a túlzott szexuális aktivitás; melegedés a tábortűznél; túl közel lenni a tűzhöz; és azután fürödni, hogy rossz szagú olajjal kentük be a testünket.
(Az itt felsorolt kerülendő tettekkel kapcsolatban sokféle kérdés merülhet fel. A mondanivaló lényege a mértékletességben és a rendszeres, szabályozott körülmények fenntartásában van. Ha bármiből (pl. étel, ital, meleg, fürdés, alvás, szex stb.) túl sok vagy túl kevés van, az a dósák (biológiai erők) egyensúlyának felborulásához vezethet, ami pedig akadályozni fogja a jóga-gyakorlásunkat.)
3.4.2 A javasolt tevékenységek
Az alábbi tevékenységeket kell gyakorolni: minden nap keljünk fel korán reggel, 4 órakor és fürödjünk meg egy nagy folyóban. Ha ez nem lehetséges, akkor fürödjünk tiszta, meleg vízben. Együnk délután és este, mindkét időpontban a korábban részletezettek szerint. Együnk mérsékelt mennyiségű puha, édes ételt. Díszítsük testünket a vallási hagyományainknak megfelelő jelekkel, és vegyünk fel tiszta ruhát. Kövessük a társadalmi és vallási előírásainkat és dolgozzunk a dharmánkszerint.
Imádjuk a különböző istenségeket képviselő múrtikat(bálvány vagy szobor). Viseltessünk őszinte és szívből jövő odaadással a gurunk és az idősebbek iránt. Tattvam(az Abszolút Igazság) és sásztram(a szentírások)– e kettőt folyamatosan tanulmányozzuk és kutassuk. Háború idején folyamatosan gyakoroljuk az ászanát, a pránájámátés a korábbi jógángákat. Fürödjünk jó szagú olajokkal. Este együnk tejjel és ghívelkészült ételeket. Ezeket a tetteket kell végrehajtani."

Nincsenek megjegyzések: