2019. január 26., szombat

Trikónászana

4.48 Trikónászana
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"17. Trikónászana (4.48)
Először álljunk a tádászana krama utasításainak megfelelően. Utána, nem több, mint 3 mozhamra nyitva a lábainkat, emeljük fel az egyik kezünket, a másikat pedig vigyük lefelé egyenesen, és helyezzük a lábunk tetejére. Tanulmányozzuk ezt figyelmesen a képen. A belégzésnek és kilégzésnek egyenletesnek és lassúnak kell lennie. Gyakoroljuk ezt mindkét oldalon, ahogy itt le van írva. Ezt az ászanát legalább tíz percig kell gyakorolni. Minél lassabban és türelmesebben gyakoroljuk, annál több haszna lesz. Napról napra fejlődik az egészségünk. Az ászana hatására a hátunk, csípők, karok, nyakunk és sarkaink idegeinek tiszta vérellátása növekedni fog.
Hatásai: Ha fokozatosan gyakoroljuk ezt az ászanát olyankor, amikor a váta róga fájdalmat okoz a csípőben, a nyakunkban, a térdünkben és a könyökünkben, akkor nem csak hogy fokozatosan csökkenni fog a fájdalom, hanem meg sem fog jelenni egy idő múlva. Az összes orvosi költség megszűnik. Nincs jobb módja a csípő, nyak, könyök, térd, csukló, a hát és a köldök, területén keletkezett zsírlerakódások csökkentésére és megszüntetésére, mint ennek az ászanának a gyakorlása.
Ezt az ászanát hanyatt fekve is gyakorolhatjuk, de a tarkónkat, a hátunkat, a fenekünket és a sarkunkat is szilárdan a talajba kell nyomni. Míg azok, akiknek nincs ereje felállni és végrehajtani a pózt valamilyen probléma miatt, lefekhetnek és úgy gyakorolhatják, másoknak, akik elegendő erővel rendelkeznek, csak állva kell gyakorolniuk. Ha még azok is, akiknek nincs erejük, húsz napig gyakorolják ezt az ászanát fekve, ki fogják fejleszteni az erőt, hogy felálljanak és úgy gyakorolják.
Ha hideg van, akkor úgy is gyakorolhatjuk a pózt fekve, hogy ágyba fekszünk és betakarózunk. Ha felkelés után mindkét oldalra végrehajtjuk ezt a pózt 4-5 alkalommal, mielőtt kilépnénk az ágyból,teljesen és helyesen meg fogja tisztítani a testünket a széklettől és ürüléktől. Az idősek számára rendkívüli hasznokkal jár a póz gyakorlása. Terhes nők ne végezzék. Minden más nő szabadon és rendszeresen gyakorolhatja."
(A trikónászana vinyászái:
Ékam: Belégzésre lépjünk hátra a jobb lábfejjel, forgassuk ki a jobb lábfejet.
Dvé: Kilégzésre döntsük a törzset és vegyük fel a trikónászanát a jobb oldalra. Maradjunk benne tíz percig, ha tehetjük.
Tríni: Belégzésre hozzuk a törzset ismét függőleges helyzetbe, forduljunk át a bal oldalra, és kilégzésre hajoljunk bele a pózba bal oldalon is.
Csatvári: Tíz perc eltelte után belégzésre egyenesedjünk fel.)
Pancsa: Lépjünk vissza tádászanába.)

Nincsenek megjegyzések: