2019. január 15., kedd

A rádzsa-jóga jelentősége

Újabb részlet Greogr Maehle Szamádhi-könyvéből:
"Rádzsa-jóga – az Ashtanga-jóga végső szintje
Ebben a könyvben az Ashtanga-jóga kifejezéssel Patandzsalí nyolcfokú útjára utalok, mely egyenlő részben áll az erkölcsi tilalmakból, előírásokból, pózokból, légzőgyakorlatokból a külső ingerek kizárásából, koncentrációs gyakorlatokból, meditációs technikákból és a szamádhikból. A rádzsa-jóga kifejezés a nyolcfokú ösvény legmagasabb fokozatára, vagyis kifejezetten a nyolc szamádhira utal. A rádzsa kifejezés „Királyt” jelent, és az Ashtanga-jóga központi és legmagasabb részeként a rádzsa-jógát a „jógák királyának” vagy „királyi jógának” szokták fordítani. Ez a könyv az előző négy kötetem folytatása, melyekben leírtam a hatha-jógát (az erkölcsi tilalmakat és előírásokat, ászanákat és pránájámákat), valamint a Kundaliní-jógát (pratjáhára, dháraná és dhjána). Ez a rádzsa-jógáról szóló kötet teszi teljessé Patandzsalí jógáját, vagyis az Ashtanga-jógát.
Ha esetleg ezzel a kötettel találkozunk a többi előtt, ne tegyük félre, hogy a többi kötettel ismerkedjünk meg először. Össze fogom foglalni az előző kötetek lényegét és jó ötlet lehet akár ezzel kezdeni. Sokan anélkül gyakorolják a jógát, hogy tudnák, merre mennek. Sokat megtudhatunk egy úton való elindulás előtt, ha először megvizsgáljuk a célt, és onnan kezdve jobban megérthetjük, hogy a gyakorlás összes technikája miként fog segíteni a cél elérésében. Ezt a módszert, amikor a céltól kezdve haladnak visszafelé az út kezdetéig, gyakran alkalmazzák a technológiában, ahol „fordított tervezésnek” nevezik. Például a NASA ezt a módszert használta az első emberek Holdra juttatásakor. A fordított tervezésben először a célt határozzuk meg, és utána dolgozzuk ki a lépéseket, melyek odáig vezetnek bennünket. Ez a megközelítés biztosítja azt, hogy az előre meghatározott célt fogjuk elérni, és nem valami mást.
Számos modern jóga-gyakorló csak az ászanát gyakorolja, és jógának hiszi azt. És mivel nem értik az egész folyamatot, végül csak az egészséget érik el. Ne tekintsük értéktelennek az egészséget sem, de a legtöbb vadon élő állat egészséges. Még ha egészségesek is vagyunk, csupán egy egészséges állatként fogunk meghalni, ha nem teszünk külön erőfeszítést arra, hogy az emberi és spirituális oldalunkat fejlesszük."
(Megjegyzés: Bár Gregor Maehle gondolataival nagyobb részt egyetértek, nem tudom hová tenni az olyan megnyilvánulásait, melyekben például néhány bekezdéssel feljebb a darwini evolúciós elméletet tudományosan megalapozottnak nevezi, vagy amikor két előző könyvében is hivatkozott a Nagy Bumm elméletre, mely szöges ellentétben áll minden indiai gondolkodási rendszer eredettörténetével; illetve amikor itt készpénznek veszi azt, hogy a NASA valóban embert juttatott a Holdra 1969-ben, és vissza is juttatta a két űrhajóst a Földre az ötven évvel ezelőtti technológiával, és ezt az űrkutatási bravúrt azóta sem sikerült egyik űrnagyhatalomnak sem megismételnie. Nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, de az embernek nem árt a józan eszét használnia a materialista propaganda állításaival szemben is, nem csak a spirituális tanítók tév- és valós tanításainak tanulmányozása közben.)

Nincsenek megjegyzések: