2019. január 5., szombat

Upavista kónászana

4.35 Upavista kónászana
Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

-->
(A modern Ashtanga-sorozatokban a dzsánusírsászana három vagy négy változatát gyakoroljuk. Az első az előzetesen ismertetett változattal egyezik meg, vagyis a talpunk a combtő belső oldalának nyomódik. A második változatban a sarkukat a gát alá helyezzük, és a lábfej vagy pipál, vagy spiccel. Ezzel a múla bandhát stimuláljuk, amit Krishnamacharya sokszor hatha-jóga gyakorlatnak tekint. A harmadik változat megegyezik az itt leírt dzsánusírsászana-változattal, vagyis a talppárnák a talajon nyugszanak a combtő mellett, miközben a talpunkat és a sarkunkat a combtőnek támasztjuk. Ez a verzió, amellett, hogy nagyobb csípőnyitottságot igényel, a sarko pozíciója miatt a második vagy harmadik csakrát stimulálja. A negyedik változatot opcionálisan szokták végezni, és abból áll, hogy előrehajlítás közben kifelé csavarják a törzset.
Mindhárom változat segít csökkenteni a túlsúlyt, legalábbis Krishnamacharya szerint, tehát ha huzamosabb ideig gyakoroljuk, és az étkezésünket is kordában tartjuk, akkor jó eséllyel le fogunk fogyni. Krishnamacharya szerint a jelentős túlsúly nem csak esztétikailag kedvezőtlen, hanem egészségügyi kockázatot is jelent.)

"13. Upavista kónászana (4.35)
Ez a gyakorlat tizenöt vinyászából áll. Elsődleges elve a récsaka kumbhaka. Az összes vinyászát a pascsimóttánászanával megegyező instrukciók alapján kell végezni. De a pascsimóttánászana hetedik vinyászájában a két karunk között nyújtjuk ki a lábainkat. Az upavista kónászanában azonban ahelyett, hogy előre nyújtanánk a lábainkat a két kezünk között, nyissuk szét a lábakat nyújtott állapotban minél nagyobb terpeszbe. Emlékezzünk arra, hogy a térdeinket nem szabad megemelni vagy behajlítani. Ezután kövessük ugyanazokat az instrukciókat, amiket a pascsimóttánászanánál leírtunk. Fogjuk meg a nagylábujjakat (öregujjakat) a kezünk ujjaival, engedjük le a fejünket, és helyezzük az arcunkat a talajra a lábaink között. Ezt (a nyolcadik vinyászát) upavista kónászanának nevezzük. A kilencedik vinyásza ugyanaz, mint a pascsimóttánászana tizedik vinyászája. A 10-15. vinyászák ugyanazok, mint a pascsimóttánászana 11-16. vinyászái. Ezután térjünk vissza szamaszthitibe. Ugyanezt tegyük meg hanyatt fekvő helyzetben is."

Nincsenek megjegyzések: