2019. január 10., csütörtök

A belső utazás

Újabb részlet a Szamádhi-könyvből:

"Ugyanakkor az emberi mohóság által a bolygó kizsákmányolása és fosztogatása révén okozott környezeti károk rekordméreteket öltöttek. Energiakészleteink is válságos állapotban vannak, és sokan jósolják a növekvő vízhiány miatti háborúk bekövetkezését is. A túlnépesedés, a fenntarthatatlan mezőgazdasági módszerek és az állatok embertelen kizsákmányolása előrevetíti az élelmezési válságot is. Mindennek a legmélyebb gyökere pedig a spirituális válság. Az önmegsemmisítés és ökológiai katasztrófa elkerülhetetlen és természetellenes szakadéka felé tántorgunk. Sok-sok évszázadot töltöttünk a „külvilág” részéről leselkedő veszély elhárítása érdekében háborúzva, miközben elveszítettük belső világunkat – saját magunk ellenségévé váltunk és elidegenedtünk önmagunktól.
A jóga gyakorlata és annak csúcsa, a nyolc szamádhi lehetőséget ad nekünk spirituális önvalónk megtapasztalására, és arra, hogy mélyen megbékéljünk önmagunkkal. Ez a béke pedig ki fog sugározni a világba; az elégedettség felülmúlja a mohóságot, a belső béke pedig elnyomja a külső konfliktust. A világviszonylatban megnyilvánuló konfliktusok és krízisek a belső konfliktusaink kivetülései; amíg nem érjük el önmagunk szeretete, a belső béke, az önmagunkba vetett hit és önmagunk elfogadásának állapotát, a társadalom továbbra is vissza fogja tükrözni ránk ezeket a konfliktusokat.
A darwinizmus és az emberiség evolúciójának lehetőségei
Az evolucionisták állítása szerint az emberszabású majmokból fejlődtünk ki a természetes kiválasztódás folyamata által; és állításukat számos bizonyítékkal igyekszenek alátámasztani. A fontosabb kérdés azonban ez: „Hová tartunk innen?”, „Merre fejlődünk tovább?” A globális krízisek jelenlegi állapotát tekintve úgy tűnik, hogy még hosszú út áll előttünk. A jógikus szamádhik (és a hozzájuk hasonló állapotok) nagy szerepet fognak játszani az emberiség előttünk álló evolúciójában. Sok szempontból az „Emberiség” még jobbára csak ígéret, mint egy valóban elért állapot. Az olyan személyiségek, mint Gandhi, Martin Luther King, és Nelson Mandela kiterjesztették annak megértését, hogy mit jelent „emberinek” lenni. Az a tény, hogy kettejüket lelőtték, míg a harmadik élete végégi börtönben volt, azt bizonyítja, hogy az úgynevezett „evolúció” még mindig csupán elképzelés.
A jóga, a nyolc szamádhival és az előkészítő gyakorlatokkal, beleértve az ászanát, pránájámát, és a meditációt, sokat segíthet. De hadd tisztázzam már a legelején, hogy a jóga nem az egyetlen út a jobb jövő felé. Az emberiség összes bölcs tradíciójában léteznek fontos módszerek. Én éppenséggel a jógának szenteltem az életemet, de továbbra is elkápráztatnak a szúfik, a taoisták és mások meglátásai, és amikor szükséges, őket is idézni fogom a jógikus szintek magyarázatához.
Útmutató a belső utazáshoz
Inkább elbeszélésként írtam meg ezt a könyvet, mint technikai útmutatóként, annak érdekében, hogy könnyebben tudjunk viszonyulni hozzá, és felfedezzük magunkat a könyv oldalain. Szerencsés voltam, hogy megélhettem ezeket az élményeket, ami talán inkább a körülményeknek köszönhető, mint a képességeimnek. Épen ezért még inkább lelkes vagyok, hogy megosszam ezeket a tapasztalatokat az olvasókkal, mert mindenkinek ugyanolyan joga van hozzájuk, mint nekem.
Ne hagyjuk, hogy bárki kétséget támasszon bennünk, azt kérdezve: „Ki vagy te, hogy ilyen állapotokat tapasztalj meg?” vagy „Mitől érdemelted ki az eksztázist?” Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, és így mindegyikőnknek joga van megtapasztalnia az eredetét. Senki sem veheti el tőlünk ezt a jogot, bár megpróbálhatja. Az ilyen kísérleteket gyakran az motiválja, hogy a kihívó nem tartja saját magát alkalmasnak, vagy méltónak ezeknek az állapotoknak a megtapasztalására. Az alkalmatlanság érzése a szamádhi megtapasztalásának elsődleges akadálya. Sok tekintetben az összes többi jógikus módszer e két alapvető akadály elhárításában segédkezik."

Nincsenek megjegyzések: