2019. január 6., vasárnap

Szúpta kónászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:
"Hatásai: Elmúlik a csípőfájdalom, térdfájdalom, a combtövek környékén előforduló betegségek, az erős hasfájás és a puffadás.
Ha minden nő fél óráig gyakorolja ezt az upavista kónászanát reggel és este az előírt szabályok szerint a menstruáció közben, a méh összes betegsége megszűnik. Ezt az ászanát, a dzsánusírsászanával és a baddhakónászanával együtt mindenkinek kell gyakorolnia, akinek rendszertelen a menstruációja. Három hónap alatt helyreáll a menstruációs ciklusuk.
(Az upavista kónászana vinyászái a következők:
Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).
Dvé: Kilégzésre uttánászana.
Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.
Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Szapta: Belégzésre ugorjunk előre ülő helyzetbe, és nyissuk szét a lábainkat terpeszbe.
Astau: Kilégzésre nyúljunk előre és fogjuk meg a nagylábujjakat (upavista kónászana).
Nava: Belégzésre emeljük meg a felsőtestet, de az ujjakkal még kapaszkodjunk a nagylábujjakba (ugyanaz, mint a nyolcadik vinyásza, illetve a lábakat felemelve megtarthatjuk őket a levegőben is, ezt upavista kónászana B-nek nevezzük.)
Dasa: Kilégzésre emeljük ki magunkat a tenyereinken a levegőben nyújtott lábakkal (utpluthi vagy utthita-dandászana), majd a lábainkat keresztezve vigyük hátra a kezeink között. A hátraugrásnál ugyanúgy törekedjünk arra, hogy a lábaink ne érjenek a talajhoz, mint az előreugrásnál.
Ékádasa: Érkezzünk meg csaturanga-dandászanába.
Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
Csaturdasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.
Pancsadasa: Kilégzésre hajoljunk előre uttánászanába.
Sódasa: Belégzésre egyenesedjünk fel (úrdhva-vriksászana), majd érkezzünk meg szamaszthitibe (Krishnamacharya ez utolsó vinyászát nem számolja).
A szúpta kónászanában nem a hátunkon fekszünk, bár azt a változatot is gyakorolhatjuk. A nyolcadik vinyászában gördüljünk hátra vállállásba (szarvángászana, és fogjuk a terpeszben lévő lábaink nagylábujjait a kezünkkel, majd érintsük a talajhoz. A kilencedik vinyászában guruljunk fel ismét az ülőcsontokon egyensúlyozó pozícióba, majd innen végezzük a hátragurulást.)

Nincsenek megjegyzések: