2019. január 27., vasárnap

Utthita haszta pádángustászana

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"18. Utthita-haszta-pádángusthászana (4.49-51)
Először nyomjuk előre a mellkasunkat és álljunk egyenesen, egyenlő súlyelosztással. Miközben így állunk, ellenőrizzük, hogy a fejünk, nyakunk, hátunk, csípőnk, karjaink és a lábaink egy vonalon vannak -e, és nézzünk az orrhegyünkre. Tartsuk összezárva a lábainkat. Most lassan emeljük fel az egyik lábunkat és tartsuk fent a pozíciót úgy, hogy a nyújtott lábunkat a köldök magasságában tartjuk. Ne hajlítsuk a térdeinket, és a lábunk is legyen végig egyenes, amíg a levegőben van. Miután sikerült 3/4-ig emelni a lábunkat segítség nélkül, fogjuk az azonos oldali kezünk első három ujját, és szorosan kulcsoljuk a felemelt lábunk nagylábujjára. Maradjunk valameddig ebben a pozícióban. A másik kezünk legyen csípőn. A belégzés és kilégzés legyen lassú és egyyforma hosszú. Van, aki azt mondja, hogy akkor helyes a szthiti, ha azonos távolság van az álló és felemelt lábunk között. Ennek sok más formája van.
Miután egy ideig ebben a szthitiben időztünk, vigyük az arcunkat vagy za orrunkat a felemelt láb felé, és helyezzük rá. Ebben a szthitiben végezzünk récsaka kumbhakát. Vagyis teljesen fújjuk ki a levegőt a testünkből, tartsuk fent a pozíciót és anélkül, hogy levegőt engednénk a felsőtestbe, hajlítsuk meg azt. Most óvatosan húzzuk be a hasunkat, amennyire az erőnk engedi, és tartsuk bent. Maradjunk ebben a szthitiben legalább egy percig. Ekkor tartsuk egyenesen a térdünket, behajlítás nélkül. Emlékezzünk erre gyakorlás közben. Lehet, hogy eleinte nem sikerül ezt helyesen végrehajtani. De ha folytatjuk a gyakorlást a megadott szabályok szerint 10-15 napig, akkor végre tudja hajtani helyesen.
Hatásai: Az ászanának köszönhetően a testünk fontos területei – a karok, lábak, térdek, csípők, gerinccsigolyák, a farizmok, a hasunk, a nyakunk – mind megtisztulnak. Nem csak ezt segíti, hanem a tiszta vér megfelelő keringését az idegekben.
Azok, akik ezt gyakorolják, már az első napon képesek felismerni a nádí mozgásában és helyzetében bekövetkezett változásokat (Vagyis megérezzük, hogy mely területeken vannak megzavart állapotban vagy helyzetben az idegkötegek.)
Azok, akik nem képesek mindjárt az első napon helyesen végrehajtani az ászanát, állhatnak a falnak támaszkodva, feltehetik a megemelt lábukat egy asztalra, és utána kövessék a fent leírt instrukciókat. De ha így végezzük, akkor sokkal kevesebb lesz a hatása. Ha már öt vagy hat napig gyakoroltuk így, tanuljuk meg a póz végrehajtását segédeszközök nélkül Amikor eleinte támasz nélkül gyakoroljuk, eleshetünk. Ebben az esetben, miután lassan kifújtuk a levegőt, szilárdan tartsuk kint a levegőt. Ez megvéd az eleséstől.
(Az utthita haszta pádángusthászana vinyászái:
Ékam: Belégzésre emeljük meg a jobb lábunkat, és tartsuk a levegőben.
Dvé: Kilégzésre fogjuk meg a nagylábujjat.
Tríni: Kilégzésre hajoljunk le a jobb lábunkra.
Csatvári: Belégzésre egyenesedjünk fel.
Sad: Kilégzésre emeljük meg a bal lábunkat.
fogjuk meg a bal nagylábujjat.
Szapta-nava: Ugyanaz, mint a dvé-tríni-csatvári), majd álljunk vissza szamaszthitibe.)


Nincsenek megjegyzések: