2019. január 3., csütörtök

Spirituális demokrácia

Újabb részlet a Szamádhi-könyvből:

"Előszó

Nagyon ritka a szamádhi témájáról szóló irodalom, pedig ez egy nagy téma. A néhány hozzáférhető könyv annyira általánosan beszél a szamádhiról, hogy sokkal több könyv beszél a szamádhival kapcsolatos alapvetésekről, mint a technikai részletekről és a szamádhi tartalmáról. Miközben megosztom a meglátásaimat erről a témáról, semmilyen módon nem akarom azt sugallni, hogy „megvilágosodott” lény, vagy „guru” vagyok. Ehelyett szeretném teljesen kiiktatni ezeket a kategóriákat, mivel egyfelől a guruk és megvilágosodottak kasztjára, másfelől a követők és meg nem világosodottak kasztjára osztanak bennünket. Az ilyen kategóriákat – mint bármiféle kategória, ami hierarchiára és osztályokra tagolja az embereket – a múltba kellene száműzni, ha azt akarjuk, hogy az emberiség virágozzék. Reménykedem benne, hogy a gurukban és úgynevezett megvilágosodott lényekben való hitet felválthatja az egyesült erőfeszítésünk, hogy előbbre vigyük az emberiséget a spirituális evolúció útján. A számos nehézséget alapul véve, amivel az emberiség jelenleg szembenéz, egyértelmű, hogy erre az evolúcióra sürgősen szükség van.

Az, hogy voltak spirituális élményeim, és képes vagyok elmagyarázni annak struktúráját, a jóga összes fő ágának 38 évnyi gyakorlásából származó, megjósolható eredmény. Ezt az anyagot a kötelességérzet jegyében teszem közzé. Itt az ideje, hogy a demokrácia megnyilvánuljon a spirituális téren is, és a látványos egyenlőtlenség megszűnjön ezen a területen. Ennek érdekében, minden könyvem úgy íródott, hogy az olvasó saját kezébe adja a technikai eszközöket, ezzel megszüntetve a „guru” szükségességét. Ennek az információnak jelentős része korábban csak többé-kevésbé elitista szervezetekben volt elérhető.

A könyv üzenete egyszerű: Ha egy olyan tökéletlen emberi lény, mint én, megélheti a spirituális felébredés sorozatos élményét, akkor, hasonló módszereket alkalmazva, bárki elérheti. Sokféle okból tartották titokban a tudásukat a mólt misztikusai, csak a kiválasztottaknak adva tovább azt. Nincs többé idő a titkolózásra. Számos globális krízis gyökerénél, amivel az emberiség jelenleg szembenéz, elsősorban a spirituális krízist látom; vagyis azt, hogy nem tudjuk, kik vagyunk. A könyveimben leírt módszer bizonyára nem az egyetlen, de ez egy módszer, amivel felfedhetjük a tényleges azonosságunkat.

E könyv megírása közben abban reménykedem, hogy az olvasóknak sikerül túljutniuk azokon a zsákutcákon és akadályokon (amikből számos van), melyeket én is megtapasztaltam, és hogy a könyv segít abban, hogy az olvasó még gyorsabban elérje a sikert, mint én."

Nincsenek megjegyzések: