2019. január 20., vasárnap

Utthita Pársvakónászana

4.46 Utthita Daksina Pársvakónászana

 Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből
16. Utthita Pársvakónászana (4.46-47)
Álljunk úgy, hogy a lábaink között három mozham távolság legyen. Eleinte, amikor kezdjük a gyakorlást, elegendő az 1.5 mozham távolság is. Mint a tádászanában, a hátunknak egy kicsit sem szabad behajlítva lennie, tartsuk egyenesen. Ezután az egyik lábunk maradjon egyenes, a másodikat pedig hajlítsuk be. Engedjük le a karunkat a behajlított láb oldala mellett, és fogjuk a behajlított lábunk ujjait ugyanannak a kéznek az ujjaival. A másik karunkat kiegyenesítve emeljük fel, és tartsuk a képen mutatott helyzetben. Vagyis, ebben a szthitiben a testünk az egyik oldalra hajlik. Tartsuk úgy a vállainkat, hogy a fülünk a behajlított törzsünk a felsőtestünkhöz és a fejünkhöz nyomódjon. Maradjunk így egy darabig. Ezután térjünk vissza a korábbi pózhoz és ismételjük meg a másik oldalra is.
Ebben az ászana szthitiben, a belégzésnek és a kilégzésnek egyenlőnek kell lennie. A várható eredmények tíz napon belül fognak jelentkezni. Ha behajlítjuk a karjainkat és a lábainkat, vagy túl gyorsan végezzük a belégzést és a kilégzést, ennek az ászanának nem lesz semmi haszna.
4.47 Utthita Váma Pársvakónászana
Hatásai: Az ászana hatására a máj megtisztul, a vér mennyisége és ereje növekszik. A hasfájás, székrekedés, égető vizelet, a láz által okozott kelések és duzzanatok mind megsemmisülnek. Megfelelő és tiszta lesz a vérkeringés az ízületekben és az idegekben, és a véráram nagyon élénk lesz. Ha erős hasfájásban és puffadásban szenvedő emberek ezt a kónászanát gyakorolják a pascsimóttánászanával egy hónapig regge és este, a probléma nyomtalanul el fog tűnni.) Eleinte már az is elég, ha tíz másodpercig maradni tudunk ebben a szthitiben. Gyakorlással lassan növelni tudjuk az időtartamot. Még azoknak is, akik eleinte nem képesek megfelelően végrehajtani ezt az ászanát, sietség nélkül gyakorolniuk kell, fokozatosan megtéve az erőfeszítést és megérkezve a megfelelő szthitibe. Ha ezt gyakorolják, akkor 15 napon belül képesek lesznek helyesen végrehajtani az ászanát.
(Az utthita pársvakónászana vinyászái:
Ékam: Belégzésre lépjünk hátra a jobb lábunkkal, hajlítsuk be a jobb térdünket 90 fokos szögben (a lábszár függőleges, a comb vízszintes, a törzsünk függőleges, és egy síkban van a lábakkal, a karok pedig vízszintesek (vírabhadrászana B).
Dvé: Kilégzésre döntsük a törzset úgy, hogy meg tudjuk fogni a jobb nagylábujjunkat a jobb kezünkkel, a balt pedig vigyük előre a fejünk fölött. (utthita daksina pársvakónászana).
Tríni: Belégzésee egyenesedjünk fel a törzsünkkel vírabhadrászanába, majd forgassuk át a lábfejeinket a bal oldalra.
Csatvári: Kilégzésre döntsük a törzset úgy, hogy meg tudjuk fogni a bal nagylábujjunkat a bal kezünkkel, a balt pedig vigyük előre a fejünk fölött. (utthita váma pársvakónászana).
Pancsa: Belégzésre egyenesedjünk fel ismét vírabhadrászanába, majd kilégzésre térjünk vissza szamaszthitibe.)

Nincsenek megjegyzések: