2020. február 13., csütörtök

Az elmélkedés feletti szamádhi hatásai

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:

"Mit mond Patandzsalí ennek a szamádhinak a hatásairól? Az 1.41. szútra szerint: „Amikor az elme hullámai elcsendesültek, az elme hitelesen tükröz vissza bármilyen tárgyat, mely felé fordítják, mint egy áttetsző kristály, legyen az az érzékelt, az érzékelés folyamata, vagy az érzékelő. Ezt az állapotot azonosságnak (szamáppattinak) nevezzük.” Ezt a szútrát tartom az egyik legfontosabbnak. Nagy ködben nőttem fel, és ösztönösen tudtam, hogy van valahol egy valódi világ, de nem tudtam megtalálni vagy meglátni. Ez a szútra azt mondja, hogy a (szamápattik) gyakorlása által olyan módon képezhetjük az elménket, hogy megtapasztaljon bármit, ami felé fordítjuk. Ha az érzékelés tárgyára irányítjuk, akkor első alkalommal fogjuk úgy megtapasztalni a világot, amilyen valójában, mert hátrahagytuk a részrehajlásunkat.


Ha az érzékelés folyamatára koncentrálunk, akkor első alkalommal fogjuk megérteni az elmét. A jóga az elme tudománya, a pszichológia ősi, védikus formája. Ha az „érzékelő” felé fordítjuk az elménket, akkor önmagunkat fogjuk megtapasztalni, mint a tiszta, határtalan és örök tudatot, mely folyamat végül a spirituális felszabadulásban csúcsosodik ki. Az 1.47. szútra további eredményeit árulja el ennek a szamádhinak. Itt Patandzsalí azt mondja: „Az elmélkedés feletti (nirvicsára) szamápattiban szerzett jártasság által az elme tisztává és ragyogóvá válik.” Vegyük észre, hogy egy képesség kifejlesztéséről, jártassá válásról beszél. Ne várjuk az elménk transzformációját attól, hogy egyszer beléptünk ebbe a szamádhiba öt percre. Inkább azt a hozzáállást kell alkalmazni, hogy ha bármikor belépünk ebbe a szamádhiba, akkor tisztító hatással van az elménkre. Ez a lépésről lépésre történő folyamat hasonlít egy hangszeren való játék tanulásához.
Figyeljük meg, hogy egy képesség kifejlesztéséről, jártasság megszerzéséről beszél. Ne várjuk azt, hogy ha öt percre belépünk ebbe a szamádhiba, akkor az elménk át fog alakulni. Inkább úgy álljunk hozzá, hogy ha bármikor belépünk ebbe a szamádhiba, az tisztító hatással lesz az elménkre. Ez a lépésről-lépésre folyamat hasonlít egy hangszeres játék megtanulásához. Nem fog hirtelen megtörténni, hanem fokozatosan haladva. Minél többet dolgozunk rajta, annál közelebb kerülünk a feladat beteljesítéséhez. Ha a szamádhi útját járjuk, ne számítsunk arra, hogy az összes problémánk hirtelen megszűnik. Vigyázzunk azokkal, akik ennek az ellenkezőjét állítják!"

Nincsenek megjegyzések: