2020. február 9., vasárnap

Jógikus terápia

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Egyes betegségek jógikus terápiája
  1. A fej, szemek, fülek, beszéd, a gerinc és az ízületek betegségeire általában a következő ászanák vannak jó hatással: sírsászana, salabhászana, dhanurászana, mahámúdrá.
A középkorú emberek esetében, ha ilyen betegségeik vannak, a sírsászana és a dhanurászana nem ajánlott, csak a salabhászana és a mahámúdrá.
  1. A szív, gyomor betegségeitől, aranyértől, a lép, máj, vese stb megnagyobbodásától szenvedő betegek esetében a következő ászanák hasznosak: szarvángászana, dzsatharaparivritti A, B, C, mahámúdrá, pascsimóttánászana, baddhakónászana bármilyen pránájámával kombinálva: nádísódhana, sítalí vagy uddzsájí hasznosak lesznek. Eleinte a pránájámát kumbhakammal, azaz légzésvisszatartással és anulómával kell végezni.
  2. A rheumás megbetegedések esetében az alábbi ászanák hasznosak: akuncsanászana, szarvángászana, vadzsrászana, marícsjászana, uttánamajúrászana, krauncsászana, bharadvádzsázsana, ardhamatszjéndrászana A. A túlsúlyos emberek csak egy megfelelő guru irányítása alatt gyakorolják ezeket az ászanákat.
  3. Légzési nehézségek, fülprblémák, könnyező szemek esetében az alábbi ászanákat kell gyakorolni kapálabhátíval és nádísódhanával kombinálva: karnapídászana, halászana, szúptakónászana, upavista kónászana, ardhamatszjéndrászana B, ardhabaddha-pascsimóttánászana. A túlsúlyosak esetében az ardhabaddha-pascsimóttánászana, karnapídászana, szúptakónászana és a halászana nem ajánlott.
Ha ezeket az ászanákat a betegségek kezelése céljából végezzük, akkor körültekintően be kell tartani az étkezési megkötéseket. Túrót egyáltalán ne fogyasszunk. Mindegyik ászanát a megfelelő pránájámával kell kombinálni, és a belégzés, visszatartás, kilégzés hosszát, valamint a légzésciklusok körének számát pontosan be kell szabályozni.

Nincsenek megjegyzések: