2020. február 29., szombat

Krónikus fejfájás jóga-terápiája

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"8. Krónikus fejfájás (egy- vagy kétoldali), és hátfájás vesetájékon jógikus terápiája

A jóga elmélete szerint ezek a fájdalmak a nyak hátulsó oldalának és a vesék rendellenes keringésének köszönhetőek. A kezelés a keringés fokozására irányul ezeken a területeken.
Ászanák: Bármelyik ülőhelyzetben vagy tádászanában, nyújtsuk ki a karjainkat fölfelé, kulcsoljuk az ujjainkat, és fordítsuk ki a tenyereinket. Végezzünk állzárat. Hajtsunk végre hat mély, lassú és egyenletes belégzést és kilégzést a két orrlyukon keresztül. Az antar és báhja kumbhakam egyaránt egy másodperc hosszú. Pihenjünk.
Bármelyik ülő ászanában nyújtsuk ki a karjainkat, és helyezzük a csuklókat az azonos oldali térdeinkre, lefelé néző tenyerekkel, összezárt, nyújtott ujjakkal, állzárral. Hajtsunk végre hat mély, lassú belégzést, és kilégzést mindkét orrlyukon keresztül. Az antar és báhja kumbhakam körönként egy másodperc hosszú. Pihenjünk három-öt percet.
Egyszerűsített gyakorlatok:
  1. Feküdjünk hanyatt, a karjainkat nyújtsuk ki oldalra a vállakkal egy vonalban, lefelé néző tenyerekkel, összezárt és nyújtott ujjakkal.
  2. Mindkét lábunkat vigyük ki jobb oldalra, a fejünket fordítsuk balra úgy, hogy a bal fülünk érjen a földre. Vegyünk két vagy hat lassú, mély, egyenletes lélegzetet.
  3. Ismételjük meg a másik oldalon, ugyanannyi lélegzetvétellel.
  1. Feküdjünk hanyatt, és nyújtsuk ki a karjainkat a fejünk fölé, kulcsoljuk össze az ujjainkat és fordítsuk fölfelé a tenyereinket.
  2. Mindkét kinyújtott lábunkat vigyük ki balra, amennyire csak lehetséges, a törzs elmozdítása nélkül. Fordítsuk a fejünket balra. Vegyünk 2-6 mély légzést. Hozzuk a lábainkat és a fejünket vissza a kiinduló helyzetbe.
  3. Ismételjük meg a másik oldalon, ugyanannyi lélegzetvétellel. Pihenjünk.
A fenti egyszerű gyakorlatokat az első egy vagy két hétben kell gyakorolni. Azután az egyszerűsített gyakorlatok helyett a dzsatharaparivritti második és harmadik szintjét kell gyakorolni.
Pránájáma: Végezzünk alkalmanként tizenkét kört az alábbi pránájámák bármelyikéből: uddzsájí, nádí-sódhana vagy sítalí. Az antar kumbhakam ne legyen hosszabb öt másodpercnél, a báhja kumbhakam pedig három másodpercnél minden körben. Az ászanákat és a pránájámát reggel és este is végezni kell.
Étrend: Nincs kifejezett korlátozás. Az egyszerű, tápláló étel a legjobb, túl sok fűszer nélkül.
Megjegyzés: ha gyakoroljuk az önmegtartóztatást, akkor a panaszok hamarabb elmúlnak. Ne aggódjunk, ha a gyakorlás korai szintjein felzaklatott érzelmeket élünk át.

Nincsenek megjegyzések: