2020. február 23., vasárnap

Jóga a szülés után

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"7. Jóga-gyakorlatok a szülés után megfelelő egészségi állapot esetén

Az alábbi leírás azok számára készült, akik gyakorolták a jóga-ászanákat a terhesség alatt, és akik rendes módon szültek. Mások esetében személyre szabott tanácsot érdemes kérni egy jóga oktatótól a gyakorlás megkezdése előtt. Az alábbi leírás a fogantatástól a menstruációs ciklus visszatértéig érvényes. A védikus időkben az emberek nyilvánvalóan sokkal egyszerűbb és egészségesebb életet éltek, és vannak mantrák, melyek arra utalnak, hogy a dzsátakarma szertartást az anya részvételével a szülés után hamarosan kellett végrehajtani. Azt tartották, hogy e szertartás nélkül nem szabad elkezdeni a szoptatást. Voltak mantrák a szoptatás megkezdéséhez. De ezeket a korlátozásokat fokozatosan feloldották, és jelenleg a dzsátakarmát és a többi tisztító szertartást csupán a születés utáni tizenegyedik napon hajtják végre.
A szülés utáni három napban, amíg a szülés utáni váladékozás fennáll, ne végezzünk gyakorlatokat. A következő három napban csak légzőgyakorlatokat végezzünk: Ezeket félig hátradőlt helyzetben végezzük, párnákkal megtámasztott derékkal. Hat mély belégzést és kilégzést végezhetünk fél órás időtartamban, az antar kumbhakamot, vagyis belső légzésvisszatartást, illetve a báhja kumbhakamot (külső légzésvisszatartást) egy másodpercig végezhetjük minden körben. A belégzés és kilégzés közben hozzunk létre súrlódó hangot a torkunkban. Ezt a gyakorlatot végezhetjük kétszer reggel és kétszer este egy-egy órás időtartamban.
Megjegyzés: Azok esetében, akiknél lassú a méh összehúzódása és a szülés után nehezen ürül ki a méh, a légzőgyakorlatokat szintén félig hátradőlve kell végezni, de az antar kumbhakam legyen két másodperces, a bahir kumbhakam pedig egy másodperc hosszú, kétszer végezve reggel és este hat körön keresztül, egy órát kihagyva a két gyakorlás között. Ez elősegíti a méh kiürülését a szülés után.
A következő tíz napban: néhány egyszerű ászanát és pránájámát végezhetünk. Dandászana: nyújtott karokkal és a földre helyezett tenyerekkel a testünk mellett. Hat kör mély légzést hajtsunk végre antar és báhja kumbhakammal, körönként egy másodpercig.
Ardha-padma-pascsimóttánászana előrehajlítással. Ez elősegíti a szervek visszakerülését a helyükre. Hat kör mindkét oldalon.
A következő tíz napban: Kissé nehezebb ászanák és pránájámák.
Parvatászana: ülő helyzetben, három kör karmozdulattal.
Baddha padmászana: hosszabb belégzések és kilégzések egy másodperces antar és báhja kumbhakammal mindegyik körben. Hat kör.
Pascsimóttánászana: szabályozott légzéssel és előrehajlítással. Hat kör.Minden körben egy másodpercnyi kumbhakam.
Nádisódhana pránájáma: hattól tizenhat körig, amennyit erőfeszítés nélkül meg tudunk tenni. Antar kumbhakam öt másodpercig minden körben. Nincs báhja kumbhakam.
Az első menstruáció megjelenéséig: Az alábbi ászanák végezhetők naponta egyszer. A körök számát, a gyakorlatok időtartamát a legjobb, ha egy jógaoktató határozza meg, aki kétségtelenül figyelembe fogja venni az illető állapotát.
Ászanák: Bharadvádzsászana, vadzsrászana, szarvángászana, halászana, sírsászana, bhékászana, bhudzsangászana.
Pránájámák: Nádi-sódhana, sítalí, mindkettőből hat kör. Végezzük naponta kétszer.
Dhjánam: A pránájáma után üljünk le meditálni egy kis időre. Így minden nap kétszer fogunk meditálni."

Nincsenek megjegyzések: