2020. február 25., kedd

A Gaia-elmélet

Újabb részlet Gregor Maehle Szamádhi-könyvéből:

"A Gaia-elméletet eredetileg egy vegyész, James Lovelock alkotta meg. Arról szól, hogy a szervezetek hatással vannak a környezetükre és közösségileg tartjuk fenn az élethez szükséges tényezőket. Például az óceán élővilága bizonyos sótartalom mellett fejlődött ki; anélkül, hogy az élővilág alapjában véve nem szabályozná be az óceánok sótartalmát, az olyan magasra emelkedne, hogy már az összes élet kihalt volna belőlük. Például ha az áradások nagy sókészleteket mosnak be az óceánba a szárazföldről, akkor az óceán sótartalma megnövekszik. Azokban az időszakokban, amikor a bolygó felmelegszik, nagy jégtakarók olvadnak fel, és a sótartalom lecsökken. Ennek ellenére úgy találták, hogy az óceánok sótartalma bizonyos szűk paramétereken belül stabil volt az utóbbi kétmilliárd évben.

Ez annak a ténynek köszönhető, hogy ha a sótartalom megnövekszik, a tengeri szervezetek megkötik a sót a héjukhoz, csontjaikhoz, és a korallzátonyokhoz. Ha pedig a sótartalom lecsökken, a biomassza visszabocsátja a szót az óceánba, hogy a sótartalom állandó maradjon. Az óceán méretét és a benne található víz mennyiségét tekintve, ez egy lélegzetelállító mutatvány a tengeri élőlények részéről. Hasonlóképen, az atmoszféra összetétele, különösen az oxigén/széndioxid aránya folyamatos változásokon megy keresztül, melyek hamar véget vethetnének a szárazföldi életnek, éppen ezért az élet saját maga szabályozza a légkör összetételét a növények ás állatok közötti közreműködés által. Ha nem lennének állatok a föld felszínén, akkor olyan sok oxigén lenne a légkörben, hogy egy egyszerű villámcsapás is lángba boríthatná az egész bolygót. Ennek ellensúlyozására az állatok felhasználják az oxigént és szándioxiddá alakítják.
A növények elnyelik a széndioxidot és visszaalakítják oxigénné, ami táplálja az állatokat (és az embereket). Az egész rendszer csak addig működőképes, amíg fennáll a finom egyensúly a növények és az állatok között. Azt mondhatjuk, hogy az állatok és a növényvilág együtt alakítják a légkört, a tengeri élővilág pedig az óceánok paramétereit. Hasonló módon hat az élővilág a földfelszíni hőmérsékletre és a sav/bázis egyensúlyra (ph-ra). Az összes földi élő szervezet összessége biztosítja az élet virágzásához szükséges homeosztázist (a stabil és meglepően állandó feltételeket), mintha egy közös intelligencia vezérelné. Gaiát, vagyis a Földet tehát egy élő szuper-organizmusnak tekinthetjük, nem abban az értelemben, hogy reprodukálja magát, hanem abban az értelemben, hogy élő szervezetek milliárdjai alkotják, mindegyik betölti a saját szerepét a szuper-szervezet egyensúlyának fenntartásában."

Nincsenek megjegyzések: