2020. február 17., hétfő

A férfi-harcos szimbóluma

Megkaptam a huszonötödik szimbólumot Odintól. A mai gyógyításon felmerült a férfivá válás témája, és úgy éreztem, hogy ehhez fogok kapni egy szimbólumot. Persze el is kezdtem már képzelni, hogy milyen lesz. Gondoltam, hogy lesz benne három, csúcsával felfelé mutató háromszög, mint Odin Valknut-szimbólumában, mivel az ilyen háromszög sok kultúrában a férfias energiát jelképezi. 

Ahogy sejtettem is, a végeredmény persze teljesen más lett, amikor leültem, hogy egy utazást szenteljek e rúnának. Az Életfa tövénél megjelent Odin két hollója, és én felültem a sasom hátára, majd a két holló között elrepültünk fölfelé, a Valhalla irányába. Amikor az Életfa ágai már fénnyé váltak, megjelent a szivárványhíd, és afölött siklottunk tovább. A Valhalla csarnoka éppen üres volt, a férfiak mind harcoltak valahol. Odin trónja mellett ült Geri és Freki, a két farkasa, és a hollók Odin vállára repültek. Odin egy kerek, lapos, fehér kövön, arany színnel vésett rúnát nyújtott felém, ez volt a Férfierő (Mann) rúnája. 

A rúna fölül egy gümbbel kezdődött, majd egy vonalban folytatódott lefelé, melynek alsó végét egy csúcsával lefelé mutató háromszög zárta, a közepében egy ponttal. Az egyenes vonal felső felében hét keresztirányú vonal volt még, melyből a három alsó egyenes, a négy felső pedig fokozatosan erősödő ívben hajolt a kör szélének megfelelően, mintha egy hal csontvázára hasonlítana az egész. Odin átadta a magyarázatot is hozzá:

"Ez a férfierő beavató szimbóluma. Amikor szükség van a férfierőre, bátorságra, termékenységre, határozottságra, felelősségre, akkor használd ezt a rúnát." Odin a törzsem középvonalára vetítette a rúnát elölről. A gömb a kulcscsontomnál volt, a háromszög pedig csúcsával a szeméremdombom irányába mutatott. Odin egy férfivá avatási szertartást is megmutatott nekem. "Rakd ki parázsból ezt a rúnát, és mindazoknak a felnőtt fiúknak, akik szeretnének férfivá avatást kapni, végig kell menniük a körtől kezdve a függőleges száron, egészen a háromszög csúcsáig. A másik oldalon egy olyan felnőtt férfi várja a fiút, akire felnéz, és a példaképének tekinti. A férfi kezében legyen egy fegyver, amit a fiúnak ajándékoz, ha sikeresen teljesítette a beavatási próbatételt: egy nyílvessző, íj, lándzsa, kard vagy tőr. A fiúnak a szertartás előtt meg kell találnia, hogy mi az ő fegyvere, majd el kell készítenie azt. Ezt egész életében meg kell majd őriznie, miután megkapta, mert ebben lesz az ereje, eltökéltsége, bátorsága és a képessége, hogy védelmezzen másokat."

Megköszöntem az útmutatást és a szimbólumot, és a sasomra felkapaszkodva visszaindultunk az Életfa tövéhez, a Középső Világba, a két holló kíséretében. Amikor földet értünk, akkor egy nagy, félkörös szivárvány rajzolódott ki az égen, mint egy felhúzott íj, az Életfa törzse pedig a nyílvessző volt rajta. Ekkor megértettem, hogy a szimbólum, amit kaptam, egy hegyével lefelé mutató nyílvesszőt ábrázol. A szabadtéri sámán-oltárok közepébe gyakran szoktak ilyen nyílvesszőt szúrni. A gömb a szimbólum végén az isteni eredetet, tengrit, a Kék Eget képviseli, a nyílvessző szára fallikus férfi.szimbólum, a háromszög az alsó végén pedig a befogadó, női minőséget szimbolizálja. Úgy látszik, hogy a parázson járást is meg kell tanulnom ehhez. Nagyon vonz is a parázsonjárás, bár még nem próbáltam ki. Az alsó képen a 17. századi, izlandi Galdrakver kézirat egyik oldala látható. A mágikus szimbólum szárai hasonlítanak ahhoz, amit én kaptam. 

Nincsenek megjegyzések: