2020. február 2., vasárnap

A trátaka gyakorlása

Újabb részlet a Krishnamacharya-könyvből:

"Befelé tekintés (antar trátakam)

Amikor elértük a szükséges jártasságot a fenti ászanákban és pránájámákban, belekezdhetünk a következő lépésbe, a jóni-múdrá gyakorlásába. E múdrá technikáját már ismertettük. Ezt jobb sötét és csendes helyen gyakorolni. Ezt a gyakorlatot minden nap végezni kell, amíg nem vagyunk képesek legalább öt percig végezni. Ahogy a gyakorlás fejlődik, a két szemöldök közötti tér megtisztul az átsuhanó képektől, majd sötétté és üressé válik. Később egy fényes csillag jelenik meg benne, intenzív fénnyel ragyogva a sötétség közepén, és színes fények fogják körülvenni. Az erős fény megjelenését megelőző időszak fokozatosan lecsökken, és a fény ragyogásának ideje fokozatosan növekszik. Amikor elértük azt a szintet, hogy tíz percig megszakítás nélkül tuduk érzékelni a fényt, belekezdhetünk a következő gyakorlatba.
Külső nézés (báhja trátakam)
Ezt az egyik ülő helyzetben végezzük, andzsalí múdrával és nyitott szemekkel nézzük pislogás nélkül egy gyertyaláng csúcsát, egy fényfoltot vagy egy istenség képét stb. Rövid idő elteltével elkezd könnyezni a szemünk, de ahogy fejlődik a gyakorlásunk, a könnyek megjelenése előtti időszak hossza is növekszik.
Amikor behunyjuk a szemeinket, a kép, amit néztünk, megjelenik a két szemöldök közötti térben. A kép megszakítás nélküli megmaradásának időtartama fokozatosan növekszik. A gyakorló most megtette az első lépést a koncentráció fejlesztésének területén, és a gyakorlás növeli az erejét. A reggel a legjobb időszak a gyakorlásra. Este lefekvés előtt is hasznos a gyakorlása.
Hatásai: A mentális erő növekszik, ami abban nyilvánul meg, hogy gyorsan felfogjuk a dolgokat, és gyorsabban tudunk végezni a munkánkkal. Egy belső fény fog vezetni, és egy belső hang szól hozzánk, mely szabályozza a cselekedeteinket és a viselkedésünket a helyes elvek mentén a mindennapi életben.
Megjegyzés: Léteznek más változatai is ennek a gyakorlásnak, például a képet más idegközpontok (csakrák) területén tartjuk meg, például a nyelvcsap, a torok töve a pajzsmirigy alatt, a szív (a mellkas közepe), a köldök, a nemi szervek töve, a végbél stb. Ezek a változatok gyógyító célokat szolgálnak, és egy guru személyes felügyelete alatt kell megtanulni őket."

Nincsenek megjegyzések: