2020. június 13., szombat

Baddha-padmászana

Újabb részlet a
Krishnamacharya-könyvből:

"9. Baddha padmászana

Helyezzük a jobb lábunkat a bal combra, a bal lábat pedig a jobb combra. Vigyük hátra a kezünket és szorosan fogjuk meg a jobb lábunk nagyujját a jobb kezünk első három ujjával, majd szorosan fogjuk meg a bal nagylábujjat a bal kezünk három ujjával.

Nyomjuk az állunkat szorosan a mellkasnak. Tartsuk a tekintetünket szilárdan a két szemöldök között. Üljünk le, és tartsuk a törzsünket egyenesen. Ezt nevezik baddha-padmászanának. Ezt az ászanát a másik oldalra is meg kell ismételni (vagyis először helyezzük a bal lábunkat a jobb combra, utána pedig a jobb lábunkat a bal combra), hogy a testünk mindkét oldalát használjuk. Ez a póz 16 vinyászából áll. A 8. és 9. vinyászák az ászana szthiti. A többi vinyásza ugyanaz, mint a pascsimóttánászanánál. Tanulmányozzuk a képeket, hogy megtanuljuk a tekintet irányítását. Ebben az ászanában púraka kumbhakát kell végrehajtani. Csak a jóga múdrá szthitiben végezzünk récsakát. Ez a szthiti két formából áll, ezért tanulmányozzuk figyelmesen a képeket.Helyezzük a jobb lábunkat a bal combra, a bal lábat pedig a jobb combra. Vigyük hátra a kezünket és szorosan fogjuk meg a jobb lábunk nagyujját a jobb kezünk első három ujjával, majd szorosan fogjuk meg a bal nagylábujat a bal kezünk három ujjával.

Hatásai: Megszünteti az alhas összes betegségét. Terhes nők ne végezzék ezt az ászanát."

(A baddha padmászanát a modern ashtanga rendszerben csak az egyik oldalra végezzük el, de ebben az esetben a vinyásza számolást úgy közlöm, mintha mindkét oldalon elvégeznénk:

Ékam: Belégzésre karemelés (úrdhva-vriksászana).

Dvé: Kilégzésre uttánászana.

Tríni: Belégzésre úrdhva-uttánászana.

Csatvári: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.

Pancsa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Sad: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Szapta: Belégzésre ugorjunk előre dandászanába.

Astau: Helyezzük be a lábainkat lótuszpózba, először a jobbat, azután a balt. Fogjuk meg hátulról a nagylábujjainkat (először a balt, utána a jobbat) és hajtsuk végre az állzárat. Végezzünk el minél több légzésciklust a baddha padmászana szthitiben.

Nava: Belégzésre ugorjunk előre dandászanába, és helyezzük be a lábainkat lótuszpózba, először a balt, azután a jobbat. Fogjuk meg hátulról a nagylábujjainkat (először a jobbat, utána a balt) és hajtsuk végre az állzárat. Végezzünk el minél több légzésciklust a baddha padmászana szthitiben.

Dasa: Belégzésre bontsuk a pózt, és helyezzük a két tenyerünket a padlóra a térdeink két oldalán.

Ékádasa: Kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába, a levegőben bontva a lótuszpózt.

Dvádasa: Belégzésre felfelé néző kutyapóz.

Trajódasa: Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.

Csaturdasa: Belégzésre ugorjunk előre úrdhva-uttánászanába.

Pancsadasa: Kilégzésre hajoljunk előre mély uttánászanába.

Sódasa: Belégzésre egyenesedjünk fel úrdhva-vriksászanába és érkezzünk meg szamaszthitibe.)

Nincsenek megjegyzések: